Wandeling door het Sonsbeekpark

Wandeling door het Sonsbeekpark

Al jaren erger ik me aan een feit dat ik nooit mee kan met een wandeling van bijvoorbeeld Natuurmonumenten. Als ik opbel om te vragen of ik met mijn rolstoel mee kan wordt er vaak gezegd dat dit niet mogelijk is. Om goede rolstoeltoegankelijke routes te vinden op internet is vaak ook heel moeilijk.
In Arnhem is een rolstoelroute van anderhalve kilometer lang aangegeven, deze duurt precies 15 minuten lopen. Daarom heb ik contact opgenomen met boswachter Jeroen Glissenaar. Ik heb uitgelegd dat ik heel graag door de natuur in Arnhem loop maar beperkt ben door mijn rolstoel. Jeroen en ik hebben gesproken over de mogelijkheden om meer rolstoelaanduidingen en rolstoeltoegankelijke routes in de parken en bossen van Arnhem te maken. Zo kwamen we samen op het idee om een rolstoelwandeling te organiseren door Sonsbeekpark. De boswachter had de insteek om te kijken waar we samen vooral tegen aan liepen. Ik vond het vooral fijn om nu ook eens met een normale rondleiding te doen (maar nu speciaal voor mensen in een rolstoel.)
Rondleiding met baron en natuur
Op een zonnige zaterdagmiddag kwamen 12 mensen in een rolstoel en één iemand met een visuele beperking samen in Sonsbeek om een rondleiding te volgen. Jeroen de boswachter heeft ons anderhalf uur rondgeleid door park Sonsbeek. Hij heeft van alles verteld over de historie van het park dat deze ooit van een baron is geweest. Grappige verhalen over deze wat excentrieke baron. Verder heeft hij veel verteld over de natuur, inheemse dieren en niet inheemse dieren. Ik ga niet alles verklappen wat hij precies gezegd heeft tijdens de rondleiding. Want het is de bedoeling dat de rondleiding wordt aangepast voor rolstoelen zodat het hele jaar door iedereen gewoon mee kan.
Toegankelijkheid wordt verbeterd
Ondertussen gaf iedereen tijdens de wandeling aan of bijvoorbeeld de route te zwaar was of te gevaarlijk om doorheen te komen. Hierdoor kreeg Jeroen de boswachter een goed beeld van de mogelijkheden en de onmogelijkheden in het park. Eind augustus praat ik met hem hierover verder. Het aangeven van de route door bordjes te plaatsen. Het aanbieden van aangepaste rondleidingen en kijken we in Arnhem of er nog meer mogelijkheden zijn voor rolstoeltoegankelijke routes. Ik ben zo blij met boswachter dat hij meedenkt en openstaat om aanpassingen te realiseren zodat iedereen gebruik kan maken van de prachtige natuur in Gelderland.
Openluchtmuseum
Daarnaast heb ik ook contact opgenomen met het openluchtmuseum omdat een heel groot gedeelte van het openluchtmuseum ontoegankelijk is voor rolstoelers. Vele huisjes kun je van binnen niet bekijken. Ik heb het openluchtmuseum ook gevraagd om een rondleiding. Specifiek met de vraag langs de huisjes te kunnen lopen waar wij niet in kunnen. Ik wil wel uitleg kunnen krijgen over de historie van de huisjes en wat er specifiek te zien is. In deze nieuwsbrief staat een grote advertentie om je te kunnen opgeven voor deze rondleiding. Het aantal plaatsen is helaas beperkt en maar eenmalig. Ik hoop jullie daar te zien.
Hester van rolstoeltoegankelijk Arnhem