Toegankelijkheid/ Inclusie

Inclusie betekent dat je kijkt hoe de omgeving kan worden aangepast aan het ‘individu’. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt naar één oplossing die zoveel mogelijk voor iedereen van toepassing kan zijn.

Wetten en richtlijnen

Hiervoor is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap van kracht.
De WCAG-richtlijnen zijn voor toegankelijke websites of app’s.

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid wil zeggen dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones kunnen bieden. Een toegankelijke website maakt het mogelijk voor mensen om zelfstandig online hun zaken te doen.

Fysieke toegankelijkheid
Mensen met een beperking moeten net als ieder ander gebruik kunnen maken van buitenruimten, openbare gebouwen, woningen

Sociale toegankelijkheid

Als iets sociaal toegankelijk is betekent dat dat je goed te woord wordt gestaan, en dat je makkelijk bij de juiste informatie kunt komen. Bovendien wordt deze informatie in begrijpelijke en toegankelijke manier aangeboden.
Bronnen en info: www.accessibility.nl   en  www.iederin.nl

Peter checkte de stemlocaties in Elst

Conclusie: door lage buitentemperatuur worden soms deuren dicht gehouden wat de toegankelijkheid belemmert. Op alle locaties kon het stemhokje verlaagd worden of was er een verlaagd.

Fietsen, samen of per duofiets

Veel mensen trekken er graag per fiets op uit. Het is gezellig om dit samen met meer mensen te doen. In Elst kregen we deze vraag van Jan. Hij zoekt mensen uit de Overbetuwe die regelmatig gezamenlijk willen fietsen. Jan is heeft al jaren Parkinson en hij heeft een bijzondere fiets.

Hoeveel Handige Hekken in Hemmen?

Hoe staat het met de Handige Hekken voor 4-wielers in Hemmen? Heel goed, want bij de najaarsronde ‘22 van Overbetuwe Doet hebben we €2500,- opgehaald!

Speelplekken Overbetuwe worden verbeterd

De gemeente Overbetuwe gaat alle speelplekken in de gemeente aanpassen, in samenspraak met bewoners. In 2023 is in Elst-Zuid gestart. Een projectleider van de gemeente neemt in samenwerking met een ontwerper/ uitvoerder samen met kinderen, jongeren, (groot) ouders en omwonenden speelprojecten door.

 Afscheid Jan Troost

Ook wij, de SGO, zullen Jan missen omdat wij ons als SGO door hem zeer geïnspireerd en vertegenwoordigd vonden. Dank voor zijn niet aflatende strijd voor de inclusieve samenleving/naleving van het VN-verdrag waarvoor hij zich zowel regionaal als landelijk op een steeds voor hem zo markante wijze heeft ingezet.

Contactpersoon Heteren stelt zich voor

Hallo, mijn naam is René Verhoeven, 62 jaar jong en woonachtig in Heteren. De Heterenaren kennen mij misschien van die man in de scootmobiel die dronebeelden maakt van ons dorp. Dat klopt, dat ben ik.

Nieuw SGO-lid Willy van der Hoeven stelt zich voor

Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik mijn nieuwe huisje in Elst ging bekijken. Een plek waar ik met plezier woon..... Ik ben geboren in Millingen a/d Rijn.

Complimenten

De gemeente heeft een nieuw meldingssysteem voor obstakels: Fixi En warempel de SGO hoorde van mensen uit onze doelgroep dat sindsdien de meldingen prima afgehandeld worden.

Sluiten van deuren, Do It Yourself

 Om deuren te kunnen gebruiken zijn er soms aardig wat hobbels te nemen. Genoeg hulpmiddelen in de markt om ze te slechten. Drempelverhogers, automatische deuren, klinken, veren en drangers. Soms is een schuif-of vouwdeur een oplossing. Lia tipte ons over een zelfgemaakt touwtje:

Heteren heeft ribbeltegels! Waar zijn die nu weer voor nodig?

Heteren heeft ribbeltegels! Mensen die slechtziend of blind zijn volgen de lijnen op straat met hun taststok en voeten. Zo kunnen ze veilig een straat over te kunnen steken. Ongeveer 300.000 mensen in Nederland zijn blind of slechtziend.