Tips Als je een hulpmiddel nodig hebt

Tips: Als je een hulpmiddel nodig hebt, waar begin je …..

Welk hulpmiddel is passend? Hoe weet je welke hulpmiddelen er überhaupt bestaan? Waar zijn ze te koop en kun je ze (tijdelijk) uitproberen? Wat zijn de kosten? Wie helpt je daarbij?

Kennisbank van Supportbeurs.nl

Tips vóór het aanvragen van een hulpmiddel

Het is  belangrijk dat je je eerst goed oriënteert door verschillende hulpmiddelen te testen en te vergelijken én door offertes aan te vragen bij diverse leveranciers. Maak de afweging of het voor jou interessanter is om een hulpmiddel zelf aan te schaffen of aan te vragen via een instantie. Uiteindelijk is een gebruiksperiode van 7 jaar erg lang als je niet gelukkig bent met de beslissingen die er in jouw plaats zijn genomen. Laat je eigen stem gelden. Overleg over de mogelijkheden van een PGB. Een rolstoel is iets waar je zelf over moet kunnen beslissen. Jij moet je er prettig in voelen. En dan ben je klaar om er onbeperkt op uit te gaan.

1 : Verdiep je in de aanvraagprocedure

2: Vraag de Wmo-Powerkaart aan

3: Beargumenteer jouw aanvraag voor een hulpmiddel goed

Laat je hierbij adviseren door jouw arts of ergotherapeut (je hebt recht op 10 uur ergotherapie pj).

4: Check of je alle nodige bijlagen meestuurt

5: Meerdere hulpmiddelen nodig?

6: Volg jouw aanvraag op

7: Hou een dossier bij

Maak ook altijd aantekeningen van telefonische contacten en neem iemand met je mee naar afspraken en/of laat iemand bij het gesprek aanwezig zijn wanneer men bij je thuis langskomt voor een indicatie.

8: Niet eens met de beslissing? Maak bezwaar!

Veel tips ook op Spierziekte.nl

 Informeer u goed over de aanvraagprocedure

Informeer hoe u de hulpmiddelen kunt verkrijgen en of ze vergoed worden. Doe dit bij uw zorgverzekeraar, gemeente of het UWV. Vraag na hoe de aanvraagprocedures lopen en wat de vergoedingen zijn. Schaf een hulpmiddel niet aan, voordat de aanvraagprocedure is afgerond. U krijgt dan vaak uw hulpmiddel niet vergoed. Veel (kleinere) hulpmiddelen zult u op eigen kosten moeten aanschaffen. Het aanschaffen van een tweedehands hulpmiddel kan aantrekkelijk zijn, maar niet als het op maat gemaakt is voor de gebruiker. U kunt tweedehands hulpmiddelen aanschaffen via de markt op deze site.

Aanvragen of zelf kopen
De eigen bijdragen in de Wmo kunnen fors oplopen, tot en met de volledige kostprijs van het hulpmiddel. In zo’n geval is het te overwegen om een hulpmiddel zelf aan te schaffen. U heeft dan meer keuze.

 Onderhoud en verzekering
Wanneer u een hulpmiddel aanschaft op eigen kosten of met een PGB-hulpmiddelen, bedenk dan ook of u het hulpmiddel moet verzekeren en of een onderhoudscontract noodzakelijk is. Wordt een defect hulpmiddel bij calamiteiten ook direct vervangen? Denk bijvoorbeeld aan een elektrische rolstoel of een tillift.

Andere aandachtspunten

  1. Houd uw administratie bij. Bewaar alle bonnen zorgvuldig.
  2. Ga zorgvuldig met alle spullen in bruikleen om, anders kan het zijn dat reparaties niet vergoed worden
  3. Let op de kwaliteit. Als een hulpmiddel niet deugt, is de leverancier wettelijk aansprakelijk.

Een breed advies

Denk bijvoorbeeld aan:

  • uw zorgverzekeraar: wat kan deze voor u betekenen bij de aanschaf van hulpmiddelen? Hoe lopen bij de zorgverzekeraar de aanvraagprocedures en wat zijn de vergoedingen?;
  • de ergotherapeut/revalidatiecentra: wat adviseren zij op basis van hun specifieke deskundigheid en multidisciplinaire behandeling?;
  • Thuiszorg/kruisvereniging: hulpmiddelen lenen en huren voor een bepaalde periode. U kunt er ook kleinere zaken, zoals wc-ophogers en aangepast bestek, kopen.
  • lotgenoten: u kunt bij een lotgenoot informeren hoe hij/zij een specifiek probleem heeft aangepakt en navragen welke hulpmiddelen in de praktijk soelaas bieden;
  • Vilans verstrekt allerlei informatie over hulpmiddelen en geeft nuttige tips voor de aanschaf en het onderhoud van veel verschillende hulpmiddelen;
  • de Helpdesk Hulpmiddelen van Spierziekten Nederland geeft voorlichting over hulpmiddelen. De Helpdesk Hulpmiddelen geeft geen advies over de financiële aspecten van een voorziening;
  • beurzen op het gebied van hulpmiddelen (bijvoorbeeld Support en Medica).

Rollator kopen?

Handig boekje geschikt voor gebruikers van een rollator. Een aanrader voor professionals zoals fysio-, oefen- en ergotherapeuten. Duidelijk, overzichtelijk en makkelijk te lezen. Het helpt om de juiste keuze te maken en laat zien dat je met op tijd inzetten van een rollator en veilig gebruik van de rollator een hoop ellende kan voorkomen.

Able2

Able2 is een totaalleverancier van zorghulpmiddelen, revalidatiehulpmiddelen en hulpmiddelen voor ouderen. Iedereen gebruikt hulpmiddelen, jong en oud. Een pen om mee te schrijven, een stok of rollator om mee te lopen, een opener om potjes mee te openen, een beugel ter ondersteuning of een lichttherapiebril tegen de winter blues..

Op de Able2.nl is de hele catalogus te vinden, best handig om te zien en te lezen welke hulpmiddelen er allemaal bestaan. Zoals bijvoorbeeld deze Dek-a-Bed, een hulpmiddel om makkelijk een dekbedhoes te verwisselen.