Pompoensoep. En andere recepten…

Pompoensoep stap voor stap

Frédérique en ik hebben een idee. Zelf vinden wij het een heel leuk idee! Het idee is geïnspireerd door de liefde die Frédérique en ik hebben voor koken en bakken. Meerdere keren per week zijn wij samen in de keuken te vinden en maken wij de lekkerste creaties, zowel hartig als zoet. Tijdens deze sessies viel het mij op hoe lastig de meeste recepten voor Frédérique zijn om te volgen. Dit komt voor een groot deel door meervoudige instructies per stap (deze kan Frédérique niet goed verwerken). Wij hebben ondervonden dat als wij recepten in kleine stapjes knippen, het dan een stuk beter gaat. Als voorbeeld een willekeurig recept van de website van Albert Heijn voor pompoensoep, waarbij Albert Heijn het “stap voor stap koken” noemt:

 1. Schil en snijd de pompoen. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de appel in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd in stukken. Verhit in de een hoge pan de boter en fruit de ui ca. 3 min. Voeg de pompoen, appel en suiker toe en bak al omscheppend ca. 5 min. Rasp de nootmuskaat naar smaak erboven en voeg een 1/2 tl kaneel en het water toe. Verkruimel de bouillonblokjes erboven. Kook de soep in ca. 20 min. gaar.
 2. Klop intussen de slagroom lobbig en breng op smaak met de rest van de kaneel. Voeg naar eigen smaak nootmuskaat, versgemalen peper en eventueel zout toe.
 3. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in diepe borden en garneer met kruidige room (in vorm van een kroontje). Bestrooi de soep met croutons.

Omdat er heel veel instructies per stap worden gegeven, heeft Frédérique geen overzicht. Stap 1 wordt dan ook (zolang we hiermee bezig zijn) telkens vanaf het begin voorgelezen. Ook zijn er dingen ‘te vaag’. Een beter recept voor dezelfde pompoensoep zou zijn:

 1. Schil de pompoen.
 2. Snijd de pompoen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
 3. Pel de ui.
 4. Snijd de ui in stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
 5. Schil de appel.
 6. Snijd deze in vieren en haal het klokhuis eruit.
 7. Snijd de appelstukken in kleinere stukken.
 8. Verhit in een hoge pan de boter.
 9. Als de boter warm is, bak dan de ui ongeveer 3 minuten.
 10. Voeg de pompoen en de appel toe.
 11. Voeg de suiker toe en bak alles ongeveer 5 minuten.
 12. Voeg de nootmuskaat toe.
 13. Voeg de kaneel toe.
 14. Voeg het water toe.
 15. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan.
 16. Laat de soep 20 minuten koken.
 17. Terwijl de soep kookt, klop de slagroom totdat deze lobbig is.
 18. Voeg de rest van de kaneel toe aan de slagroom.
 19. Voeg (naar smaak) nootmuskaat, peper en zout toe.
 20. Pureer de soep met een staafmixer.
 21. Schep de soep in 4 diepe borden.
 22. Schep de room voorzichtig in de soep.
 23. Bestrooi de soep met croutons.

In ons recept wordt er per stap 1 duidelijke (en korte) instructie gegeven. Als we een recept zo hebben opgesteld, printen wij het uit, lezen het eerst één keer helemaal door en gaan dan aan de slag. Wij zetten alle ingrediënten klaar en vervolgens legt Frédérique een liniaal onder de stap waar ze mee bezig is. Op deze manier weet ze precies waar ze is en hoeft ze niet telkens opnieuw vanaf het begin te lezen.

Omdat dit erg goed werkt, hebben wij samen bedacht dat er vast meer kinderen (maar ook volwassenen) zijn die hier baat bij kunnen hebben. En dus willen wij een blog maken waarin wij recepten op deze manier gaan aanbieden. Elke week willen wij dan 2 à 3 recepten toevoegen, waar nodig aangevuld met plaatjes. Uiteindelijk wordt het dan een enorme verzameling van recepten, waar Frédérique en hopelijk vele anderen jarenlang gebruik van kunnen maken.

En onze uiteindelijke wens? Dat al deze recepten verzameld zullen gaan worden in een heus kookboek! Maar eerst maar eens een blog… Wij zijn nu bezig met de voorbereidingen en hopen vanaf januari hiermee aan de slag te gaan. Uiteraard delen wij onze blog tegen die tijd via het SGO blad, zodat u ook kunt meegenieten van onze recepten! En wie weet kent u iemand die er, net als Frédérique, baat bij heeft dat recepten in kleine stappen worden omschreven.

Wij genieten ondertussen van de pompoensoep. Wilt u deze soep ook maken? Op https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R8024/pompoensoep vindt u de ingrediënten. Alvast eet smakelijk!