Wonen, werken en dagbesteding in de Overbetuwe
De column Lidy: Verkiezingen!
Verhuisd naar de Andalhof
1.Wonen
Fokuswonen in Elst
Vrijheid en gewoon wonen met een fysieke beperking. Fokus (zorgverlener) maakt het mogelijk. Een Fokuscliënt woont in een volledig aangepaste, gelijkvloerse woning. De Fokuswoningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw (17 stuks in Elst, in de wijk Westeraam) en zijn van buiten niet als Fokuswoning herkenbaar. Fokus verleent assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), 24 uur per dag, 7 dagen per week. De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Dat is het bijzondere van Fokus: de cliënt heeft zelf de regie in handen! Fokus is actief in heel Nederland. Er zijn ongeveer 1400 Fokuswoningen in bijna honderd Fokusprojecten. Kijk het introduktie filmpje
Hoe u in aanmerking komt kunt u hier lezen. De verhuur van deze woningen in onze regio (Arnhem, Rijkerswoerd en Elst) wordt door woningcorporatie Vivare geregeld.
Aangepaste Woningen
Veel praktische informatie hierover is te vinden op Regelhulp.
Bijvoorbeeld : Wat is het voordeel van een aangepaste (huur/koop)woning, waar kunt u ze vinden, welke voorwaarden zijn er, en komt u in aanmerking voor verhuisvergoeding?
Informatie op Rijksoverheid.nl:
- Woningaanpassingen via Wmo
De Wmo regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Ook voor een woningaanpassing kunt u een beroep doen op de Wmo. Bij het Wmo-loket of het sociaal kernteam van gemeente Overbetuwe kunt navragen of u recht heeft op een vergoeding. Soms geldt een eigen bijdrage. Bereken uw eigen bijdrage voor een vergoeding uit de Wmo. De berekening geeft slechts een indruk. Het uiteindelijke bedrag kan afwijken. Bekijk enkele voorbeelden van woningaanpassingen. - Vergoeding voor woningaanpassing via de Wlz
Heeft u een Wlz-indicatie en ontvangt u zorg thuis? Dan kunt u een vergoeding voor woningaanpassing krijgen. U kunt hiervoor bij uw gemeente terecht. - Verhuisvergoeding in plaats van vergoeding voor aanpassing
Sommige gemeenten kiezen ervoor om geen vergoeding voor een aanpassing te geven, maar een verhuisvergoeding. Bijvoorbeeld wanneer een aanpassing erg veel geld kost.
Support Powerkaart
Twee krachtige Wmo-tools voor wie zijn eigen boontjes wil doppen.
Handige Brochures en richtlijnen over aangepast wonen
- Toegankelijk wonen en Toegankelijk Bouwen van BouwadviesteamUtrecht
- Bouwbesluit
- Handboek Toegankelijkheid, boek is te koop op internet
2.Dagbesteding
Dagbesteding wordt aangeboden door organisaties waar de gemeente Overbetuwe een contract heeft afgesloten. Bij voorbeeld De Kombij, Dagbesteding ‘De Elster Toren’ in zorglocatie Tertzio,Stichting Philadelphia dagbesteding op Buitenplaats De Grote Bredelaar in Elst,
Via het Sociaal Team Overbetuwe wordt met u meegedacht welke lokale sociale activiteiten bij u in het dorp zouden kunnen passen. Bijvoorbeeld Ontmoetingscentrum de Verbinding in Zetten, Forte Welzijn (Overbetuwe), Atelier 23 (Arnhem zuid), Alzheimer Café. Mantelzorg punt, Sociaal ontmoeten op donderdagochtend in de bibliotheek van Elst, vrouwen-ontmoeting in Herveld. Er zijn mogelijkheden om gezamenlijk voor een klein bedrag te eten. Cursussen, workshops, bewegen, muziek maken, creatief aan de slag, wandelen, uitstapjes, (Zonnebloem),
Op de website Onsoverbetuwe.nl vindt u de Sociale Kaart van de gemeente, daarop kunt u binnenkort ook zien of het gebouw wat bij de activiteit hoort, toegankelijk is
De website Overbetuwevoorelkaar.nl waarop u kunt in uw eigen dorp om hulp kunt vragen of om hulp te bieden.
3.Werken/Participatiewet
Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking.
Gemeente Overbetuwe
Mensen die ondersteuning nodig hebben bij het zoeken van werk of arbeidsmatige dagbesteding, kunnen terecht bij team Werk en Inkomen van gemeente Overbetuwe.
Informatie van het UWV
UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Zij zorgen voor een deskundige en efficiënte uitvoering van de werknemersverzekeringen, zoals de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Daarnaast bieden zij arbeidsmarkt- en gegevensdiensten. Ze voeren deze diensten uit als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Inkomsten bij Werkeloosheid
WW Werkeloosheids Wet. Op de website van het UWV vindt u een Stappenplan WW, wat moet u doen als u WW aanvraagt. Zo vergeet u niets en regelt u op tijd uw WW-zaken.
Inkomsten bij Ziekte:
Misschien werkt u niet of maar gedeeltelijk. Op de website van het UWV staat een Stappenplan wat u bij ziekte moet doen/ kunt aanvragen en regelen.
1.WIA Wet integratie Arbeid
o U kunt door uw ziekte niet werken of minder werken.
o U kunt door uw ziekte niet uw oude loon verdienen.
Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.
o IVA Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten, als u niet of bijna niet meer kunt werken.
o WGA Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten Wet als u nu of in de toekomst nog wel (deels) kunt werken.
2.WAO Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering, U heeft alleen nog recht op een WAO-uitkering als u op 1 januari 2006 al een WAO-uitkering ontving. Een alternatief voor de WAO-uitkering is de WIA-uitkering.
3.WAZ Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen, u kunt alleen nog in aanmerking komen als je voor 1 augustus 2004 arbeidsongeschikt bent geworden door langdurige ziekte.
4.WAZO Wet arbeid en zorg
U kunt bij UWV een uitkering aanvragen voor zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- of pleegzorgverlof, betaald ouderschapsverlof en aanvullend geboorteverlof.
5.Ziektewet
In de Ziektewet is geregeld dat zieke werknemers die geen vaste baan hebben en geen loon krijgen, toch een inkomen hebben. Bijvoorbeeld als u uitzendkracht, oproep- of invalkracht bent. Of als uw contract afloopt tijdens uw ziekte. Of als u WW krijgt. Dan krijgt u soms een Ziektewet-uitkering. Het UWV begeleidt u dan ook bij uw re-integratie
Inkomsten bij een Arbeidsbeperking
Als u door een arbeidsbeperking ondersteuning nodig heeft bij uw werk of inkomsten, valt u onder de Participatiewet. Er zijn 3 soorten ondersteuning:
* Indicatie banenafspraak,
* Advies indicatie beschut werk
*Wajong-uitkering: U kunt Wajong krijgen als u vanaf jonge leeftijd een ziekte en handicap heeft.En daardoor alleen met hulp of begeleiding aan het werk kunt, of helemaal niet kunt werken. Als u (nog) niet minimaal 75% van het minimum(jeugd)loon kunt verdienen, krijgt u een (aanvullende) Wajong-uitkering. Heeft u arbeidsvermogen of kunt u dit ontwikkelen? Dan krijgt u hulp van UWV bij het vinden en houden van werk. Er zijn 3 soorten Wajong: oude Wajong, Wajong 2010 en Wajong 2015. Welke ondersteuning u krijgt of kunt aanvragen, ligt aan uw situatie.
Tegemoetkoming arbeidsongeschikten
Elk jaar betaalt UWV in september de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten aan mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Dit bedrag is een jaarlijkse vergoeding voor de extra ziektekosten die u maakt.
Filmpjes met uitleg
WIA: https://youtu.be/B1GbQRsOCtM
www. Steffie.nl Uitleg wat je moet doen om een WW-uitkering aan te vragen en wat het UWV daarna van je verwacht. Ook wordt in een filmpje uitgelegd hoe en welke toeslagen je kunt aanvragen
Solliciteren met een beperking, website met handige tips om succesvol een sollicitatieproces te doorlopen