Marianne (64) woont samen met haar man Peter in Elst. Ze houdt onder andere van schrijven, sinds kort ook voor SGO.

Van 11 t/m 13 april waren de VeineDAGEN en de ZieZo-beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. VeineDAGEN is de nieuwe naam voor de Supportbeurs. VEINE staat voor Verbinden, Ervaren, Inspireren, Netwerken en Educatie. De ZieZo-beurs is de beurs voor iedereen met een visuele beperking.
Peter en ik gingen op donderdag 11 april naar de Supportbeurs. We waren er al vaker geweest. De rit met onze auto naar Utrecht verliep goed. We waren mooi op tijd. Tot we bij de Jaarbeurs waren! We hadden de borden goed gevolgd, maar konden door een wegafsluiting niet verder. Na een paar keer teruggereden te zijn en veel gedoe kwamen we aan op het terrein. Daar kwamen we na aanwijzingen van vrijwilligers die iedereen de weg wezen terecht op de plek waar we konden parkeren. Eerdere jaren konden we met mijn gehandicaptenparkeerkaart de auto gratis parkeren. Maar nu niet meer. De parkeerkosten waren zelfs hoog.
Binnen, in de Jaarbeurs, was het erg druk! Dat kwam ook doordat er nu mensen waren voor de ZieZo-beurs. Er reden mensen in rolstoelen, in grote en kleine scootmobielen en er waren lopende mensen. Het was moeilijk om erdoor te komen. Ik moest opletten dat ik Peter, die voor mij liep, niet kwijtraakte. Ook werd ik in mijn rolstoel een paar keer bijna aangereden door de andere voertuigen. Het was vaak moeilijk om goed bij stands te komen waar ik wilde zijn. Gelukkig werd het later in de middag rustiger.
Je kon van alles zien en veel informatie krijgen over de dingen waar je belangstelling voor hebt. Peter en ik wilden graag informatie over aangepaste auto’s en over vakanties. Ik ben met de rolstoel in verschillende busjes gegaan om te bekijken waar ik het beste in kan komen. Er waren hier zo veel verschillende soorten. Ik zou niet weten waar je dit ergens anders uit zou kunnen proberen. De man van het autobedrijf was vriendelijk en gaf ons goede tips. Verder hebben we informatie gekregen over cruises waarbij er rekening wordt gehouden met mensen met een beperking, zodat je zoveel mogelijk mee kunt doen met activiteiten.
Het was druk, maar we hebben veel gezien!

Voor iemand die we kennen hebben we folders meegenomen over Fokus Wonen. In een Fokuswoning woon je zelfstandig, maar kun je onder andere assistentie krijgen bij dingen zoals aan- en uitkleden, verplaatsingen of naar het toilet gaan. Verder hebben we even gekeken naar rolstoeldansen en naar mensen in rolstoelen die allerlei dingen uithaalden zoals op de achterwielen gaan staan en over allerlei verhogingen gaan. Ik heb daar maar niet aan meegedaan…
Na een dure cappuccino te hebben gedronken (ik had erg veel zin in koffie), zijn we weer naar huis gegaan.
Volgend jaar weer of een keertje overslaan? We zien het volgend jaar wel.