4.3 Vervoer door Anderen

Openbaar Vervoer

Onder openbaar vervoer verstaan we vervoer volgens een vaste dienstregeling van halte naar halte per trein, bus, tram, metro of pont. Hier kan iedereen zonder speciale voorwaarden gebruik van maken. De overheid sluit hiervoor contracten af met openbaarvervoerbedrijven. Op NS.nl vindt u een overzicht welke stations, treinen rolstoeltoegankelijk zijn en waar u assistentie kunt aanvragen. In Elst en Zetten kunt u met uw rolstoel gebruik maken van de Arriva, de Flirts- en de SNG-Sprinters.

OV-begeleiderskaart

Kunt u door een ziekte of beperking niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan een begeleider met een OV-begeleiderskaart gratis met u meereizen. Kijk op Regelhulp.nl

Breng OV

De rolstoel-toegankelijke grote en kleine bus rijdt een vaste route en komt op vaste tijdstippen langs de bushalte. U stapt in bij de bushalte en stapt weer uit bij de bushalte van uw bestemming. Met diverse stads- en streeklijnen houdt Breng Arnhem, Nijmegen en de omliggende dorpen en steden bereikbaar per openbaar vervoer.

Algemene Hulpdienst Elst

Ben je niet mobiel en wil je binnen de gemeente Overbetuwe ergens naartoe gebracht worden? Bel op werkdagen 0481 37 49 26 tussen 9.00 en 10.00 uur of stuur een mail naar info@hulpdienst.nl. Je betaalt alleen de brandstofkosten. hulpdienstelst.nl

Medisch Vervoer

In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) het vervoer naar en van een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. Dat hangt onder meer af van de ziekte die iemand heeft.
Het vervoer kan per ambulance plaatsvinden of met (eigen) auto, taxi of openbaar vervoer.
Als begeleiding nodig is, kan de zorgverzekeraar de  kosten van vervoer van een begeleider ook vergoeden.
Soms is vergoeding van logeerkosten mogelijk in plaats van vervoer.
Bij vervoer geldt een eigen bijdrage per kalenderjaar en is het eigen risico van toepassing.
www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/v/vervoer-zvw

Avan vervoer en pasje

Met een Wmo-indicatie krijgt u korting op uw reis. U hebt hiervoor een Wmo-pas nodig van de gemeente. De gemeente bepaalt hoeveel kilometer u met korting mag reizen. Sommige mensen mogen altijd met korting reizen. Andere mensen krijgen korting voor een aantal kilometers. Wilt u weten hoe het voor u precies zit? Neem dan contact op met de gemeente. Een rit met Avan mag niet langer zijn dan 25 kilometer. www.sociaalteamoverbetuwe.nl/vervoer

HaltetaxiRRReis is een flexibele vervoerservice op bestelling die zonder vaste route van halte naar halte rijdt. Contact 085 004 66 99 (lokaal tarief).

Valys

Als u meer dan 25 km wil reizen? Valys is er voor reizigers met een mobiliteitsbeperking die sociaal-recreatieve uitstapjes buiten de eigen regio willen maken. Op familiebezoek of een dagje erop uit. Dan kunt u (met een pasje) op stap met Valys. Ga naar www.valys.nl voor meer informatie en het aanvragen van een pas. Er zijn meerdere (digitale) bewijzen nodig. Als pashouder van Valys krijgt u jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget (pkb). Daarmee kunt u voor € 0,20 per kilometer reizen. U dient uw reis tijdig aan te vragen.
Naast Valys Basis, taxivervoer dat u van deur tot deur brengt, biedt Valys u ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein.