Régine als vrijwilliger naar Paralympische Spelen Parijs

Zit jij ook voor de tv op woensdag 28 augustus? Dan is het namelijk zover, dan starten om 20.00 uur de Paralympische Spelen in Parijs met een grootse openingsceremonie. Gewoon op straat, het Franse organisatiecomité wil de sporten namelijk de stad inbrengen door ze op beroemde plekken in Parijs te laten plaatsvinden. En dus zal de openingsceremonie plaatsvinden in de straten van Parijs, van de Champs-Elysées naar het Place de la Concorde.

“Games wide open”
Het motto van Parijs 2024 is “Games wide open”. Hiermee laat Frankrijk zien trots te zijn op alle Paralympische atleten met hun grootsheid en vastberadenheid en wil het daarmee Spelen organiseren die verantwoordelijker, inclusiever en opener zijn.

En hoe bijzonder is het dan dat een Valburgse inwoonster daaraan meewerkt!
Régine van Heest-Rijzewijk was als evenementorganisator al betrokken bij de Europese Kampioenschappen Voetbal en Handbal en de grootste Italiaanse wielerronde de Giro d’Italia in 2016. Régine deed dat altijd al met een oog voor deelnemers, gasten of bezoekers die nét even iets anders bewegen of in het leven staan. Beroepsmatig werken in de Spelen lag niet binnen haar bereik. Dus toen de kans zich in mei 2023 voordeed om zich in te schrijven voor zowel Olympische als Paralympische Spelen, greep ze deze met beide handen aan. Met succes! In oktober werd ze uit de 300.000 wereldwijde aanmeldingen verkozen voor zowel Olympische als Paralympische Spelen. Voor de organisatie van de Paralympische Spelen zijn straks 15.000 vrijwilligers aan het werk. Hoe cool is het dan dat je er dan één van bent. We vroegen het Régine…

Hoe kreeg je het nieuws te horen dat je geselecteerd was?
“Ik zat ’s avonds nog even wat te werken op de laptop toen een pop-up mailberichtje verscheen van de Paris 2024 organisatie: ”Régine, great news!”. Na het lezen heb ik de hele avond lopen stuiteren van geluk. Ik kon die hele nacht ook niet meer slapen van opwinding. Een droom kwam uit.”

Wat ga je doen in Parijs?
“Tijdens de Olympische Spelen werk ik in het grootste stadion van Frankrijk, het Stade de France, als een Protocol Team Member. Als team zorgen we voor de Olympische en Paralympische familieleden tijdens eerst de rugby- en later de atletiekwedstrijden. En assisteren we tijdens de medailleceremonies. Supercool om zo dichtbij mee te maken! Tijdens de Paralympische Spelen werk ik in het Main Press Centre, het perscentrum in hartje Parijs! Ik mag met het team bij de 1.300 journalisten de Paralympische sport promoten, hoe gaaf is dat!”

Ga je ook wedstrijden kijken?
“Ik weet natuurlijk nog niet precies hoe mijn rooster eruit ziet. Maar als ik vrij ben ga ik zeker in Parijs wedstrijden bezoeken. Ik heb al wel tickets voor de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen en voor het Place de la Concorde waar de wedstrijden voor de nieuwe Olympische sporten plaatsvinden: Breaken, 3×3 basketbal, Free Style BMX en skateboarden. Én ik heb het belangrijkste ticket van allemaal: de finale van het rolstoelbasketbal! Want het Nederlandse dames Rolstoelbasketbalteam gaat natúúrlijk voor GOUD! Daar wil ik bij zijn!

Ga jij ook naar de Spelen als sporter of vrijwilliger, laat het ons weten via redactie@sgo-overbetuwe.nl. We zijn heel benieuwd wat jij gaat doen!

Paralympische Spelen

Van 28 augustus tot en met 8 september komen zo’n 4.400 sporters uit 182 landen in actie op 20 iconische locaties in Parijs. Tijdens deze 11 dagen staan er maar liefst 549 wedstrijden van topniveau op het programma. Met 3 miljoen toeschouwers!
Kijk voor meer informatie eens op https://www.paris2024.org/en/the-paralympic-games-paris-2024/
Op het programma van de Paralympische Spelen 2024 staan 22 paralympische sporten, waarvan er drie openstaan voor atleten met een verstandelijke handicap (Para-atletiek, Para-zwemmen en Para-tafeltennis) en er drie zijn voorbehouden aan slechtziende sporters (Para-judo, Goalball en Blindenvoetbal of ook wel football 5-a-side genoemd).
Het Paralympische TeamNL was in Tokio tijdens de zomerspelen van 2020 aanwezig met 74 sporters. Dit was tijdens de coronapandemie. De ploeg veroverde toen zonder publiek 59 medailles en eindigde op de vijfde plaats in het medailleklassement. De sporters van TeamNL veroverden 25 gouden, 17 zilveren en 17 bronzen medailles.