Vrijwilligers bij de Olympische en Paralympische Spelen,
Régine uit Valburg is één van hen en super enthousiast!

Begin augustus was er contact met Régine. Ze verblijft tijdens de Spelen op een mooie plek in Parijs, bij een hospita in het 17e district, op een kamer op de 6e verdieping. Heel centraal, vlakbij het perscentrum en alle voorzieningen, bussen, metro en sportcomplexen. Ze volgde een 40-tal opleidingen (vooral online) om als vrijwilliger aan de slag te mogen gaan. Als vrijwilliger is ze verplicht om in haar speciale tenue en met het medewerkersbandje naar haar werklocatie te gaan. Hierdoor spreken veel mensen haar ook aan. Op straat merkt ze dat er, ondanks de zeer strenge beveiliging, een heel ontspannen sfeer is. Iedereen is lief voor elkaar. En zorgzaam; zo kreeg ze in de metro de tip van twee Fransen om haar tas wat veiliger aan de andere kant te zetten.

Sport verbroedert! Of je nu wint of verliest, iedereen juicht voor elkaar.
Een open positieve sfeer

Vanzelfsprekende inclusie
Er zijn ook vrijwilligers met een beperking, bijvoorbeeld in een rolstoel, die overal ingezet worden. Alle bussen en metro’s zijn hartstikke toegankelijk. Iedereen doet mee. Gaaf om te zien dat dit heel vanzelfsprekend is!
De vips vragen een speciale behandeling
Régine werkte tijdens de Olympische Spelen elke avond van ongeveer 15.30 tot 23.30 uur. Haar locatie was tien dagen lang Stade de France, ze werkte vooral bij de presidentiële suite. Met haar team was ze er verantwoordelijk voor om de toegang tot de viptribunes goed te regelen. De hoogwaardigheidsbekleders zoals presidenten op de beste plaatsen….., uhhh herken ze maar eens alle 800. Daarvoor hadden deze mensen een zwart polsbandje gekregen, maar helaas bleken ze die niet altijd zichtbaar te (willen) dragen. En hun medewerkers die op een andere tribune plaats moesten nemen probeerden vaak mee te glippen.
Krenten uit de pap
Régine zag zelf op deze prachtige plek hoe Sifan Hassan haar medaille won! Hierover zei ze: “Daar doe je het voor”. Als medewerker verwelkomde ze de Nederlandse vips ook met: “Goedendag en een fijne avond”, wat veel reacties opleverde, zo van: “Hoe kom jij hier terecht?”. Ze zag beroemde sporters, bezocht het TeamNL Huis en werd geïnterviewd door RTL Nieuws.
Het zijn intensieve dagen waarin ze veel meemaakt. Ze wordt geleefd, maar ervaart het als een groot positief gebeuren. Het is goed georganiseerd (soms een beetje met de Franse slag) maar als je bedenkt dat er 45.000 vrijwilligers zijn…. Ze wordt veel gevraagd door de media om haar ervaringen te delen. Na afloop van de Olympische Spelen gaat Régine een week naar huis, naar Valburg, even rust na alle hectiek.
Paralympische Spelen
Op 19 augustus is Régine weer present bij de Paralympische Spelen, ze gaat dan bij het Perscentrum werken, een heel andere klus. Ze heeft er veel zin. En ze is van plan atleten en vrijwilligers spontaan aan te spreken tijdens toevallige ontmoetingen. tijdens toevallige ontmoetingen.