Hoe neem je een accu mee op vliegvakantie

Soms wil je je elektrische rolstoel of scootmobiel meenemen in het vliegtuig. Een punt van zorg is dan de accu. De regels voor het meenemen van een accu in een vliegtuig verschillen per type accu en per luchtvaartmaatschappij.

Een lithium-batterij mag vanwege de veiligheid aan boord alleen als handbagage vervoerd worden, zo’n accu kan namelijk zelf ontbranden. Hiervoor bestaan speciale brandvertragende tassen.
Een accu met natte cellen kan op je rolstoel of scootmobiel blijven zitten. Wel moet de accu losgekoppeld worden waarna de accupolen en aansluitpunten moeten worden afgedekt zodat ze geen kortsluiting kunnen maken. De accu moet rechtop vervoerd worden.

Bij de leverancier van je rolstoel is een zogenaamd ‘IATA formulier’ te verkrijgen, soms kun je dit op de website downloaden. Luchtvaartmaatschappijen willen graag dat je zo’n formulier bij je hebt. Op dat formulier staat om wat voor een soort accu het gaat en ook wat voor een vermogen (wattuur) deze kan leveren.

De voorwaarden voor het meenemen van een rolstoel verschillen per luchtvaartmaatschappij. Informatie vind je op internet.
Elke luchtvaartmaatschappij heeft de eigen voorwaarden op de website staan. Je kunt ook bij elke maatschappij hulp krijgen om een en ander goed te regelen.