Mobiliteit / Vervoer
Mensen met beperkingen moeten zichzelf met zo min mogelijk hinder of problemen en naar behoefte kunnen verplaatsen. Verkeersregels en parkeren dienen te passen. Belangrijk zijn hulpmiddelen als scootmobiel en rolstoel. Ook (openbaar) vervoer dient aangepast te zijn.
Startnotitie mobiliteitsplan Overbetuwe
Als SGO waren we uitgenodigd bij de informatieavond over het mobiliteitsplan door Goudappel op 8 oktober in het gemeentehuis.
Scootmobiel en stalling, één aanvraag
Vorig jaar hebben we als SGO bij de gemeente aangekaart dat de (verplichte) stalling voor een scootmobiel niet altijd bij een woning gemaakt mag worden.
Hoe zit het met de verzekering voor de scootmobiel
Bij een scootmobiel moet de verzekering op naam van de bestuurder staan. Is dit het geval en er gebeurt iets, dan is de bestuurder compleet
Neem je mijn parkeerplek? Neem dan ook mijn handicap! Deze kaart kun je in de Overbetuwe zelf gebruiken om bij fout parkeerders (zonder gehandicaptenparkeerkaart) in
Vragen en informatie
De pijltjes kunnen in- en uitklappen als je erop klikt, zo is het antwoord op de vragen of de informatie lezen.
Hulpmiddelen mobiliteit
Op Regelhulp kun je zien of je een vergoeding krijgt en wie wat vergoedt. Dit hangt af van waar je een rolstoel of scootmobiel nodig hebt.
Een scootmobiel is handig als je:
- niet kunt lopen, of alleen maar kleine afstanden
- zelfstandig kunt meedoen aan het verkeer
- niet goed kunt reizen met ander vervoer, zoals een (aangepaste) fiets
- Veel informatie op scoot.info
Een aangepaste fiets is bijvoorbeeld een driewielfiets, een loopfiets, een handbike, tandem of een elektrische fiets. Lees meer op Hulpmiddelenwijzer.nl over verschillende soorten fietsen en op Regelhulp info over de mogelijkheden aanvraag en (soms) vergoedingen. De Overbetuwe vergoedt niet altijd (aangepaste of electrische) fietsen.
Het bedrijf bijzondermobiel in Andelst verkoopt tweedehands aangepaste fietsen, ter plekke kun je ze uitproberen (neem je ergotherapeut mee!) en worden ze verder aangepast!
De gemeente Overbetuwe vergoedt niet altijd aangepaste (en/of elektrische) fietsen.
Een rollator wordt als een gewoon, alledaags hulpmiddel beschouwd, je moet het zelf aanschaffen. Handige informatie over welke rollator passend is, is te vinden op Vilans.nl.
Het is raadzaam om een fysiotherapeut of ergotherapeut om advies te vragen. Heb je de rollator voor binnen of buiten nodig, welke hoogte, het gewicht, met zitgedeelte, veiligheid/ handremmen, verstelbaar, inklapbaar, drie of vier wielen, etc. Rollators zijn te koop via hulpmiddelenleveranciers zoals Medipoint, maar ook bij bijvoorbeeld een Aldi/Lidl/Gamma/Kringloop/outlet etc.
Dit is een afbeelding van de Easy Roller. Strand, bos en hei zijn toegankelijk met deze rollator.
Autorijden en parkeren
Handige websites
www.regelhulp.nl/onderwerpen/auto/autorijden-met-beperking
www.ikwilrijden.nl
Brommobiels
https://www.autoscout24.nl/auto/brommobiel/
https://www.riminicars.nl/over-ons
De Canta 2 inrijwagen is speciaal ontwikkeld voor mensen gebonden aan een rolstoel. Dit voertuig kun je besturen vanuit jouw rolstoel. www.waaijenberg.com
Auto-aanpassingen
In Andelst verschijnen regelmatig groepjes revalidanten. Veel van hen hebben al een rijbewijs maar hebben geen idee of ze met hun beperking ooit nog kunnen rijden. Mensen die ervoor kiezen om (weer) auto te rijden, begeleiden ze zo goed mogelijk in het hele traject:
- contacten met het CBR
- het verzorgen van rijlessen al dan niet in een aangepaste auto
- de auto-aanpassingen
- de autokeuze
- en de financieringsmogelijkheden.
Bever TMC, Industrieweg 28, 6673 DE Andelst. Tel. 0488-451043
www.beverautoaanpassingen.nl
www.beverautostoelen.nl
www.beverbrommobielen.nl
Dan kijkt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of een medische keuring nodig is. Aanpassingen in de auto zorgen ervoor dat iemand auto kan blijven rijden, ondanks een beperking of ziekte.
Een aangepaste auto is bijvoorbeeld een auto met een voetenstuur. Of bijvoorbeeld een aangepaste schakeling, extra stuurbekrachtiging, duimgas. Handige websites zijn:
- Autoaanpassers.nl in de Overbetuwe
- Beverautoaanpassingen.nl
- CBR.nl en
- Regelhulp.nl
- of lees het kennisartikel over ‘Autorijden met een beperking’
Er zijn 3 soorten parkeerkaarten:
- de bestuurderskaart: voor mensen die zelf autorijden
- de passagierskaart: voor mensen die met iemand meerijden en
- de instellingskaart: voor instellingen waar gehandicapten wonen.
De bestuurderskaart en passagierskaart zijn persoonlijke kaarten (persoonsgebonden). Je kunt deze kaarten dus in elke auto gebruiken. Ze zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.
Aanvraagprocedure Overbetuwe staat op de website van de gemeente. Veel handige informatie is te vinden op de site van de rijksoverheid.
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je op 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen jouw auto parkeren:
1. Algemene Gehandicaptenparkeerplaats met een blauw verkeersbord met een witte P en een wit rolstoelsymbool (verkeersbord E6).
2. Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een gereserveerde parkeerplaats.
3. Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding.
Daarnaast mag je parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Je mag in de Overbetuwe ook op de stoep parkeren zolang je daarbij niemand hindert. Op sommige parkeerplaatsen moet je een parkeerschijf gebruiken.
Centrum Overbetuwe, binnenkort kun je de algemene gehandicapten parkeerplaatsen op de plattegrond van de gemeente terugvinden.
Landelijke info bevat een lijst waarop per gemeente deze gehandicapten parkeerplaatsen te vinden zijn.
De Afmetingen gehandicaptenparkeerplaatsen kun je terugvinden op Rijksoverheid.
Bij de gemeente online met jouw DigiD aan te vragen. Je hebt een indicatie nodig. De kosten zijn eenmalig € 160,- voor de aanleg en het bord. Een nieuw kentekenbord (als je een andere auto aanschaft) kost € 50,-.
Wanneer er verder geen aanwijzingen zijn gegeven, dan kunnen rolstoel- en scootmobielgebruikers geconfronteerd worden met gebruik van het pad door voetgangers, fietsers, mountainbikes, en zelfs bromfietsen. Informatie lees je op de website van de Rijksoverheid (link).
Notitie "Vervoer voor allen" voor inwoners van de Overbetuwe
Eigen vervoer of openbaar vervoer is niet altijd een optie voor mensen met beperkingen. In deze notitie worden alternatieve vormen van vervoer met de geldende regelingen op een rij gezet voor de verschillende doelgroepen.
Vervoer
Vervoer van kinderen van en naar school heet het leerlingenvervoer. Dit is geregeld in drie verschillende onderwijswetten: de Wet op het primair onderwijs, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet op de expertisecentra. Het gaat bijna altijd om leerlingen met een beperking, maar ook wel om kinderen die vanwege hun geloofsovertuiging ver moeten reizen om naar school te kunnen.
Toegang verloopt via de gemeente via de afdeling leerlingenvervoer. Een aanvraag kan online worden ingediend. Er kan een aanvraag worden gedaan, als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- Het kind kan niet zelfstandig naar school, door de afstand van huis naar (verder dan 6km), langdurige ziekte of een structurele beperking.
- De school is de dichtstbijzijnde, toegankelijke school vanaf het adres waar uw kind woont.
- De school sluit aan bij de gewenste geloofs- of levensovertuiging.
- De afstand naar school is 6 kilometer of meer.
Ben je niet mobiel en wil je binnen de gemeente Overbetuwe ergens naar toegebracht worden? Bel op werkdagen 0481-374926 tussen 9 en 10 uur of stuur een mail naar info@hulpdienst.nl of boek een rit via de website van de hulpdienst. Je betaalt alleen de brandstofkosten.
Doelgroepenvervoer is vervoer op afroep van deur tot deur per taxi of taxibusje. Dit is voor specifieke groepen mensen die door een beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Verschillende groepen reizigers vallen onder verschillende wetten zoals bijvoorbeeld de Wmo, jeugdwet, participatiewet en leerlingenvervoer.
Met een wmo-indicatie krijg je korting op jouw reis. Je hebt hiervoor een wmo-pas nodig van je gemeente.
De gemeente bepaalt hoeveel kilometer je met korting mag reizen. Sommige mensen mogen altijd met korting reizen. Andere mensen krijgen korting voor een aantal kilometers.
Wil je weten hoe het voor jouw precies zit? Neem dan contact op met de gemeente. Een rit met Avan mag niet langer zijn dan 25 kilometer.
Medisch vervoer (ziekenvervoer) is vervoer naar en van een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar het vervoer. Dit hangt af van het soort vervoer, de ziekte die iemand heeft en waar iemand naartoe moet.
Het vervoer kan per ambulance plaatsvinden of met (eigen) auto, taxi of openbaar vervoer. Als begeleiding nodig is, kan de zorgverzekeraar de kosten van vervoer van een begeleider ook vergoeden. Soms is vergoeding van logeerkosten mogelijk in plaats van vervoer.
Bij vervoer geldt een eigen bijdrage per kalenderjaar en is het eigen risico van toepassing.
Kijk op Regelhulp.nl en op Zittend Ziekenvervoer
Valys is sociaal-recreatief vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.
Je kunt Valys gebruiken als je verder reist dan 25 kilometer. Als Valys-pashouder krijg je jaarlijks een Persoonlijk Kilometerbudget (PKB) waarmee je tegen een aantrekkelijk tarief veilig en comfortabel met Valys kunt reizen. Om van Valys gebruik te kunnen maken, heb je een Valys-pas nodig. Info op www.Valys.nl
Naast Valys Basis, taxivervoer dat je van deur tot deur brengt, biedt Valys je ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein.
Met een Wmo-indicatie krijg jekorting op jouw reis. Je hebt hiervoor een Wmo-pas nodig van de gemeente. De gemeente bepaalt hoeveel kilometer je met korting mag reizen. Sommige mensen mogen altijd met korting reizen. Andere mensen krijgen korting voor een aantal kilometers. Wil je weten hoe het voor je precies zit? Neem dan contact op met de gemeente. Een rit met Avan mag niet langer zijn dan 25 kilometer. www.sociaalteamoverbetuwe.nl/vervoer
HaltetaxiRRReis is een flexibele vervoerservice op bestelling die zonder vaste route van halte naar halte rijdt.
Contact via telefoonnummr 085 – 0046699 (lokaal tarief).
Onder openbaar vervoer verstaan we vervoer volgens een vaste dienstregeling van halte naar halte per trein, bus, tram, metro of pont. Hier kan iedereen zonder speciale voorwaarden gebruik van maken. De overheid sluit hiervoor contracten af met openbaarvervoerbedrijven.
Op NS.nl staat een overzicht welke stations, treinen rolstoeltoegankelijk zijn en waar je assistentie kunt aanvragen. In Elst en Zetten kun je met jouw rolstoel gebruik maken van de Arriva, de Flirts- en de SNG-Sprinters.
OV-begeleiderskaart
Kun je door een ziekte of beperking niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan een begeleider met een OV-begeleiderskaart gratis met je meereizen. Meer informatie bij regelhulp.nl
De rolstoel-toegankelijke grote en kleine bus rijdt een vaste route en komt op vaste tijdstippen langs de bushalte. Je stapt in bij de bushalte en stapt weer uit bij de bushalte van jouw bestemming.
Met diverse stads- en streeklijnen houdt Breng Arnhem, Nijmegen en de omliggende dorpen en steden bereikbaar per openbaar vervoer.