Zitvolleybal met Renske den Haan
Renske speelt zitvolleybal bij Aetos in Arnhem en bij het Paralympisch Nederlands team.
Wie is Renske?
Renske is 28 jaar, woont in Duiven, past graag op haar nichtjes en heeft een hond Eggy. Ze bakt graag taarten (‘Heel Duiven bakt’) en leest haar thrillers (favoriete schrijvers zijn Lars Kepler en Camilla Läckberg) op een e-reader. Na haar opleiding tot medisch secretaresse is Renske in contact gekomen met het bedrijf Secure2Go. Sinds vijf jaar werkt ze hier twee halve dagen per week als administratief medewerker. Inmiddels speelt Renske zes jaar zitvolleybal bij Aetos in Arnhem, waarbij zij ook coördinator van het zitvolleybalteam is. Vanaf 2018 maakt Renske onderdeel uit van het Nederlands Dames Zitvolleybalteam. Straks meer daarover.
Haar beperking heet Syringomyelie (syrinx = buis, myelon = ruggenmerg) en is niet direct zichtbaar. Het zit in het gehele ruggenmerg en tast de zenuwen, de spieren en het energieniveau aan. Renske is hiermee geboren. Na zeven jaar van onderzoeken in allerlei ziekenhuizen is de aandoening vastgesteld. Syringomyelie is het vormen van een holte in het ruggenmerg die het vocht ophoudt. Niet iedere holte is een syrinx (buis). Genezen van de aandoening is helaas niet mogelijk. Renske heeft een drain die het hersenvocht afvoert. Gelukkig heeft ze vanaf 2006 geen operaties meer hoeven ondergaan. De belangrijkste behandeling van syringomyelie bestaat uit het aanpassen van de levensomstandigheden. Het fysiek van Renske gaat langzaam achteruit, zoals lopen, schrijven, zicht en fijne motoriek. Voor langere afstanden heeft ze een rolstoel. Renske gaat heel erg bewust met haar energie om. Veel rusten, voor en tijdens de pauzes van de trainingen. Normaal geeft sport energie, maar Renske heeft juist rust na een inspanning nodig.
Haar werkgever Secure2Go is toonaangevend op het gebied van persoonsalarmering voor professionals en bedreigde personen. Renske maakt beveiligingsoverzichten voor bedrijven, zoals deurwaarders, GGZ, personen, scholen etc. en is handig met verschillende applicaties op computers. Tijdens de coronaperiode werkte Renske gedurende acht maanden thuis op zolder bij haar ouders. Met Teams onderhield ze het contact met collega’s en klanten. Haar moeder heeft in het verleden aan zitvolleybal gedaan. Zo is Renske in contact gekomen met deze sport. Renske is 175 cm lang (volgens de site van het Nederlands Team), maar daar heb je bij zitvolleybal niet zoveel aan. Ze is een veelzijdige aanvaller en heeft een krachtige slag in haar armen.
Wat is zitvolleybal? En gaat dit bij de volleybalvereniging Aetos in Arnhem?
Zitvolleybal is de aangepaste versie van staand volleybal. In de competitie speelt Aetos met gemengde teams. Zowel mannen als vrouwen, maar ook mensen met en zonder beperking. Het is een leuk spel voor iedereen. In het algemeen is het spel hetzelfde als staand volleybal, maar een paar dingen is anders.
Hieronder even benoemd:
Het veld is 6 bij 10 meter.
De nethoogte bij vrouwen is 1.05 meter en bij mannen 1.15 meter hoog.
De aanvalslijn ligt op 2 meter in plaats van 3 meter.
Je mag de service afblokken.
Te allen tijde moet een deel van je romp de grond raken als je de bal speelt.
Het zitvolleybalteam van Aetos traint op de maandagavond van 20:00 tot 22:00 uur in sporthal De Laar West in Arnhem. Dit is op kleine reisafstand van de gemeente Overbetuwe. Nieuwe leden zijn van harte welkom. De wedstrijden vinden maandelijks in toernooivorm plaats. Heel gezellig.
Heb je interesse en meer informatie nodig? Neem dan contact met Renske op en mail naar zit@aetos.nl. De website is te raadplegen via www.aetos.nl.
Renske en het Nederlands Team zitvolleybal dames
Samen met tien sporters met een beperking speelt Renske in het TeamNL. De beperking varieert van amputatie, multiple sclerose, verschil in arm- en/of beenlengte of iets anders.
Een goede rompstabiliteit en het kunnen bewegen van de benen zijn belangrijk bij zitvolleybal. De beperking van een sporter wordt via een medisch onderzoek geclassificeerd. Renske is definitief geclassificeerd als sporter voor het TeamNL. Iedere vrijdag komen de sporters uit heel Nederland (Arnhem, Duiven, Makkum, Tilburg, Den Bosch of Wijk bij Duurstede) naar Doorn. Sommige sporters rijden zelf of rijden met een andere sporter mee. Andere sporters worden gebracht door een ouder of een taxichauffeur.
TeamNL heeft de beschikking over een prachtige sportcomplex, namelijk het Militair Revalidatie Centrum. De middagtraining begint om 17:00 uur. Na 1,5 uur en een pauze volgt de tweede training om 19:45 uur. De trainingen zijn intensief en bevatten complexe oefeningen. Dit is niet vergelijkbaar met het trainen in clubverband. In de kern bestaat de training uit een warming up (elastiek uitrekken, ballen ingooien), oefeningen (setup, service) en een partij.
Paravolley is de internationale naam voor zitvolleybal. Het is een Paralympische sport die in circa 55 landen wordt beoefend. Het Nederlands damesteam behoort al jarenlang tot de wereldtop, die de laatste jaren steeds breder wordt, omdat in steeds meer landen zitvolleybal wordt gespeeld.
In de afgelopen jaren heeft TeamNL goede resultaten behaald bij het EK in Turkije en de Zilveren Nations League in Bosnië. Het TeamNL heeft zich geplaatst voor het WK Zitvolleybal in Bosnië. Dit WK vindt plaats in november, maar het is nog niet zeker of het TeamNL hier naartoe mag gaan. Het doel is deelname aan de Paralympische Spelen in Los Angeles van 2028.
TeamNL zoekt nog getalenteerde speelsters! Lijkt het je leuk? Neem contact op met Chantal van Wamel, onze teammanager, chantal.van.wamel@nevobo.nl. Renske zelf wil doorgaan tot minimaal 2028, mits fysiek haalbaar. “Hopen dat het lijf het volhoudt.”