Wonen met een beperking, ergotherapie

Ergotherapie richt zich op de dagelijkse handelingen. Ergotherapie wordt ingezet wanneer activiteiten, die automatisch behoren te gaan, niet meer volledig mogelijk zijn. Hierbij kun je denken aan eten, aankleden, schrijven, boodschappen doen, telefoneren, opstaan, fietsen, autorijden, huishoudelijk werk of hobby’s. Kortom:
“Allemaal handelingen die eigenlijk heel ‘normaal’ zijn of zouden moeten zijn”.

Wonen
Je eigen woonsituatie heeft een grote invloed op het zelfstandig functioneren.

Eenvoudige aanpassingen
De eerste stap is: kijken of je met eenvoudige aanpassingen uit de voeten kunt. Denk aan een verhoogde of verlaagde toiletpot, een wandbeugel bij het toilet, anti-slipvoorzieningen in de douche of een tweede trapleuning. De ergotherapeut denkt graag met je mee. Wij weten wat de mogelijkheden zijn.

Woon je in een huurhuis, dan kun je aan de verhuurder vragen om die aanpassingen aan te brengen. Meestal is dat overigens niet gratis.
Woon je een eigen woning, dan kun je deze aanpassingen laten aanbrengen door een klusbedrijf of een aannemer. De kosten zijn dan voor je eigen rekening.

Grotere aanpassingen
Soms is er meer nodig, bijvoorbeeld het aanbrengen van een traplift, het plaatsen van een aangepast toilet, het monteren van automatische deuropeners, het plaatsen of juist verwijderen van een bad of het installeren van een keukenblok dat omhoog en omlaag kan bewegen. Of een complete verbouwing. In dit geval kan de ergotherapeut je begeleiden in de aanvraag van vergoeding bij Wmo.

Aangepaste woning, verhuisadvies
Soms is het niet mogelijk je huis aan te passen aan het leven met een handicap of ziekte. Het kan ook zijn dat de gemeente heeft besloten je een andere woning aan te bieden die beter aangepast is aan je beperkingen. Ze vergoedt dan de aanpassing van je huidige huis niet, maar je krijgt vaak wel een bijdrage in de verhuiskosten.

Enige tijd geleden gaf de gemeente Overbetuwe al snel een verhuisadvies. Wij merken dat de laatste tijd vaker toestemming wordt gegeven om aanpassingen aan de huidige woning uit te voeren.

Verwijzing en vergoeding ergotherapie
Je mag altijd zelf contact opnemen met een ergotherapeut. De huisarts kan je ook doorverwijzen.
De ergotherapie wordt vergoed voor 10 uur per jaar vanuit de basisverzekering.
De kosten van ergotherapie vallen onder het verplichte eigen risico. In sommige aanvullende verzekeringen is vergoeding van extra uren ergotherapie opgenomen.

Ergotherapie Zinzia
Er zijn in deze praktijk vijf ergotherapeuten, waarvan ik werkzaam ben in gemeente Overbetuwe. Wij werken eigenlijk altijd aan huis. De praktijkruimten zijn gekoppeld aan onze locaties in Bemmel en Wageningen en ik heb op donderdagochtend een paar uur een behandelruimte bij Reflex in Heteren.
Neeltje Campschroer mail: ergotherapie@zinzia.nl www.zinzia.nl