Wat vond Lotte van het Scholenproject……

Lotte zat destijds in groep 6 of 7 van basisschool ‘t Startblok toen ze kennismaakte met het SGO-scholenproject, inmiddels zo’n 15 jaar geleden.

Als voorbereiding werd door de juf al verteld dat er een blinde mevrouw (Ineke) met haar blindengeleidehond (Dik) zou komen. Een hond die Ineke kon helpen. De hele klas vond het spannend. Lotte en haar klasgenoten vonden het heel indrukwekkend dat Ineke op die dag met haar hond Dik gewoon door het schoolgebouw aan kwam lopen, het leek wel alsof ze de weg in school al kende. Hoe deed ze dat? Een heel rijtje kinderen mocht daarna achter haar aan lopen om te kijken hoe zij dat samen met haar hond voor elkaar kreeg. De filmpjes van Ineke die ze te zien kregen, hoe ze thuis kookte, kan Lotte zich nog goed herinneren, dat vond ze toen heel knap. Of hoe mensen op een andere manier toch zelf hun boterham konden smeren.
Vooral het feit dat de mensen uit het filmpje zelf aanwezig waren en in het echt vertelden hoe zij de normale dingen in hun leven deden. Dat maakte veel indruk. Dat je vervolgens zelf aan de slag ging om rolstoel te rijden en blind te lopen met een taststok maakte het extra leuk.

Bewondering
Lotte vertelde dat ze op die leeftijd nog nooit stil had gestaan bij mensen met beperking. Ze had er nooit mee te maken gehad. Maar dat ze door dit project vooral veel bewondering kreeg voor hoe mensen gewoon hun leven leiden. En dat je blij mag zijn dat alles het bij jou gewoon ‘doet’.
Op mijn vraag van hoe ze er nú over denkt zegt ze:

“Ook als je blind bent of een andere beperking hebt is het leven mooi”

 

OPROEP

Ans zoekt vervoerders die een aantal mensen van het scholenproject naar de scholen rijdt, de data zijn ruim van tevoren bekend. Zelf meedoen/meehelpen aan deze voorlichtingsochtenden maakt het allemaal natuurlijk extra leuk! Neem contact op met AnsSelman@live.nl