Iemand attendeerde ons op de volgende uitleg. Het woord ‘handicap’ werd ooit gebruikt voor een Engels wedspel, dat ‘hand in cap’ heette: Blind een lootje trekken uit een hoge hoed. Oftewel, je weet niet wat het leven je toebedeelt en je hebt geen keuze om te leven met wat je krijgt.
In de achttiende eeuw werd de ‘handicap match’ gebruikt als term voor een paardenrace waarbij de sterkste paarden extra gewicht moesten dragen. Rond 1924 werd het woord pas gebruikt zoals we het nu kennen.
Margrethe vindt het vooral een duidelijk woord; ”ik hoef er niet omheen te draaien met allemaal leuke woorden. Het is wat het is, Zaza is gehandicapt”.
Als Gehandicaptenplatform horen wij nogal eens dat deze naam niet meer past in deze tijd, het stoot mensen af omdat men zich niet gehandicapt voelt, of daar niet bij wil “horen”. Woorden als beperking zouden beter passen.
Definitie van een handicap
Wat is een handicap nu precies? De Van Dale beschrijft een handicap als een belemmering. Iemand wordt belemmerd in bepaalde dingen die hij of zij zou willen doen, maar vanwege een handicap niet (of beperkt) kan doen. Toch is er geen duidelijk kader wanneer iets een handicap is en wanneer niet. Het kan gaan om een eigen beleving, of medisch bepaald zijn vanwege een syndroom.
Bovendien: “hoe inclusiever de samenleving is ingericht, hoe minder iets als een handicap ervaren wordt.”
HandicapNL maakt een kansrijke samenleving voor iedereen mogelijk, zodat ook mensen met een beperking mee kunnen doen.
In veel gevallen is een handicap duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld. Toch zien we vaak maar de helft. De meeste mensen met een handicap ervaren juist beperkingen waar je als buitenstaander in eerste instantie niet bij stil staat. Handicap.nl vindt het belangrijk dat jij en heel Nederland deze verhalen hoort. Want uit kennis komt begrip en ontstaat er hopelijk verandering.
Sociale revalidatie is hard nodig
Zeker 200.000 mensen per jaar ontdekken na hun medische revalidatie hoe moeilijk het is om hun plek in het sociale leven weer op te pakken. Hoe graag ze ook willen. HandicapNL pleit voor vergoeding van persoonlijke hulp en begeleiding ook na medisch herstel. Hiermee kunnen mensen – die na een ongeluk of ziekte een handicap hebben gekregen – de kunst van het revalideren onder de knie krijgen. Onderteken de petitie op hun website, jouw handtekening roept de overheid en zorgverzekeraars op tot actie.