Verbouwing publiekshal gemeentehuis

Voortgang  

In de vorige editie van het SGO nieuwsblad stond een artikel over de verbouwing van het gemeentehuis in Elst. Een van de speerpunten bij de start van de verbouwing en het ontwerpen van de nieuwe publiekshal was een betere toegankelijkheid te realiseren. Voor wie het zich nog herinnert, de oude publiekshal kon alleen bereikt worden via een grote trap en een ‘onvriendelijke’ en slecht vindbare hellingbaan aan de zijkant. Niet meer passend bij de gemeente die wij willen zijn en de wijze waarop we onze inwoners willen ontvangen. Om die reden is gekozen voor nieuwbouw van de publiekshal op straatniveau. Zodat letterlijk iedereen op hetzelfde niveau het gemeentehuis kan betreden. Dat is al een hele grote verbetering! Maar ook in het gemeentehuis wordt het toegankelijker en gastvriendelijker. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Geen hoge balies meer: inwoners nemen op een stoel plaats aan de balies of kunnen aanschuiven met een rolstoel
  • Op elke verdieping komt een openbaar toilet voor mindervaliden
  • Het hoogteverschil tussen de nieuwbouw en het bestaande gemeentehuis wordt binnen ‘opgelost’ door een hellingbaan, met rustbordessen

In augustus vorig jaar hebben we samen met een bestuurslid van SGO en onze interieurarchitecte gekeken of er nog verbeterpunten waren in het ontwerp op het vlak van toegankelijkheid. En die verbeterpunten waren er zeker! Zo hebben we naar aanleiding van dit gesprek een aantal zaken toegevoegd aan het ontwerp. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Extra trapleuningen in contrasterende kleuren
  • Markeringen op het begin en eind van de trappen
  • Blindengeleidestrook vanaf buiten naar binnen
  • De bestaande lift wordt gerenoveerd en krijgt op de begane grond een extra deur. Deze extra liftdeur opent recht tegenover de hellingbaan, waardoor de toegang tot de lift veel gemakkelijker vindbaar is
  • De lift krijgt een spraakmodule, waarmee aangekondigd wordt op welke verdieping de lift is

Daarnaast heb ik samen met de huidige kinderburgemeester van gemeente Overbetuwe, Salma Bensiali, gekeken naar het kinderhoekje wat in de nieuwe publiekshal geplaatst wordt. Salma heeft ons geattendeerd op bepaalde wandspellen die (ook) voor kinderen met een beperking leuk zijn om mee te spelen. Hier gaan we een mooi exemplaar van uitzoeken.

Deze zomer is de verbouwing klaar en wordt de vernieuwde publiekshal van het gemeentehuis in gebruik genomen. Kom dan gerust zelf eens een kijkje nemen! Er wordt ook een officieel openingsmoment voor inwoners van de gemeente georganiseerd. Houd de lokale media hiervoor in de gaten.

Heeft u specifieke vragen of opmerkingen over de toegankelijkheid van het gemeentehuis, stuur deze dan naar mij via: projecthuisvesting@overbetuwe.nl.

Tessie Albers van der Linden

Programmamanager verbouwing gemeentehuis

Gemeente Overbetuwe