Lidy: Update in Coronatijd Ouderinitiatief

Wat is het toch een enerverende tijd waarin we op dit moment leven. We zitten middenin de tweede golf en het is per dag weer spannend hoeveel mensen er weer positief getest zijn. Zit er een stijging in, of wordt het effect van de maatregelen een klein beetje zichtbaar?? Steeds weer leven tussen hoop en vrees; of er wel of geen lock down komt of andere maatregelen die ons sociale verkeer verder beperken.

Voor Yasmine hoop ik dat ze op Spelderholt mag blijven. Dat er voldoende personeel is om haar te blijven begeleiden. Ze is al bij de vorige intelligente lock down zo’n drie maanden thuis geweest. Dat was voor ons allen even schakelen. We vervielen al snel in ons ‘weekendpatroon’; een patroon waarin we Yasmine rust en ruimte gunnen om te relaxen. Een en ander houdt in dat haar IPad op regelmatig aan de oplader moet. We merkten wel dat dat voor niemand goed was. We waren ook bang dat ze al het geleerde op Spelderholt, weer zou versloffen. Dus, na een week of twee hadden we hier thuis een schema gemaakt waarin Gerrit Jan of ik haar persoonlijk begeleider waren en er een heel rooster was om haar bezig te houden. Het blijft spannend hoe de komende periode eruit gaat zien.

Naast alle beperkingen op het sociale vlak, loopt het ouderinitiatief wel gewoon door, hoewel Corona hier ook geen positieve rol in speelt. We hebben een aantal andere ouders verzameld die geïnteresseerd zijn om hun kind als potentiële bewoner zien voor ons ouderinitiatief. Ik was bij het oprichten van de stichting gebombardeerd tot voorzitter. Leek me een prima klus om te doen en so far so good. We begonnen elkaar net een beetje te leren kennen, toe we op digitale ontmoetingen over moesten stappen. Dat bevordert de cohesie niet, kan ik u vertellen. Daarnaast zit elke ouder er met een andere wens, de ene ziet het initiatief zo snel mogelijk van de grond komen, omdat hun kind binnenkort Spelderholt moet verlaten, de andere ouder ziet het het liefst over een jaar of vier staan, omdat hun kind dan pas 18 is. Kortom, het is nogal een klus om alle kikkers in de vijver te houden. Een ander ding is, dat ik erg gericht was om de zorg alvast in te richten en een zorgaanbieder te zoeken. Maar gaandeweg merken we dat, zolang we nog geen zicht hebben op een plek, er weinig ouders in beweging komen. We hadden ons in eerste instantie gericht op Plan de Pas, omdat ze daar ook grond als ‘special’ aangewezen hebben. Maar nu blijkt dat die ontwikkeling lang niet zo snel gaat als gepland, dus dat duurt nog wel een flink aantal jaren.

Dus….we richten ons nu op een andere plek in Elst. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Zeker niet, als je zoals wij, aan de voorkant het gemeentehuis binnen moet en overal op de deur moet kloppen. Het is veel makkelijker als je contacten hebt waar je snel me kunt schakelen. Trouwens, de woningbouw staat positief ten aanzien van ons project. Maar goed, ik vertelde u al dat ik voorzitter ben. Gaandeweg de ontwikkelingen merkte ik dat ik niet de juiste vrouw op de juiste plek ben. Ik trok het me veel te persoonlijk aan dat alles zo stroperig verloopt. Op een gegeven moment kwam ik op mijn werk en vertelde het aan mijn collega, tevens met de vraag of zij niet iemand wist die de juiste contacten heeft binnen Elst én bestuurlijke ervaring. Wat bleek, zij wist mogelijk wel iemand. Na enig heen- en weer gemail, had ik telefonisch contact met Wim. We maakten een afspraak om elkaar beter te leren kennen en om te kijken of er een match is. Zowel wij (Gerrit Jan, hij is penningmeester van de stichting, én ik) waren enthousiast. Er viel een behoorlijke last van mijn schouders. Het is zo fijn om te merken dat iemand van buitenaf er weer met een frisse blik tegenaan kijkt, de grote lijnen uit zet en hier en daar de juiste mensen benadert. Yasmine mag nog twee jaar op Spelderholt blijven. Hoe fijn zou het zijn als ze dan over kan naar een fijne plek hier in Elst, dat zo ingericht is, dat zij zich er veilig en geborgen voelt. Dat ze samen met een groep bewoners is, die bij elkaar passen en er mét de begeleiding elke dag weer een fijne dag van maken.

Wij gaan ervoor!

Groet en blijf gezond!

Lidy