Stoer Fietsen op de Easyrider

Eén van de deelnemers van de onlangs opgestarte NAH (niet-aangeboren hersenletsel) bijeenkomsten vertelde enthousiast dat ze met een bijzondere fiets weer op pad kan. Reden om haar en haar man te interviewen.

Begin 2020 kreeg mevrouw Mientjes plots een CVA (stolsel in haar hersenen) ze werd onwel en riep haar man: “Kom gauw want ik ga dood”. Mevrouw Mientjes werd in het CWZ opgenomen met uitvalsverschijnselen aan haar rechterarm en been. Het leek er even op dat ze na verloop van tijd tijdelijk naar een verpleeghuis zou (moeten) gaan, maar dat is uiteindelijk met veel doorzettings-vermogen van haarzelf en anderen niet gebeurd. Mevrouw deed enorm haar best om vooral te laten zien dat ze weer veel zelf kon, ze ging al snel met haar rechterhand aan het knippen, borduren en het decoreren van kaarten. Dat is een grote hobby van haar. Uiteindelijk kon ze in de Maartenskliniek gaan revalideren. Ook daar is ze positief en met veel doorzettingsvermogen aan de slag gegaan. Ze kreeg voor haar gevoel soms wat vreemde opdrachten, bijvoorbeeld ‘bak een omelet’. Bij dit soort opdrachten moest ze alles zelf bedenken en vinden. Ze slaagde met glans!
Zo ging het ook met het weer kunnen fietsen, er werd met een scootmobiel en een driewielfiets geoefend, maar mevrouw Mientjes had een bijzondere Easyriderfiets zien staan. Hoewel de bewegingsagoog een beetje tegenstribbelde, ‘duur’ en ‘dat kan niet iedereen’, werd de Easyriderfiets voor mevrouw juist de uitdaging:

“Ik zal wel eens laten zien dat ik dat kan”.

Dat gold ook voor het onderdeel zwemmen in de revalidatie, ze was er bang voor maar ze deed het toch!
ing ze met de bewegingsagoog als begeleider (met een noodstop die hij op afstand kon bedienen) op haar Easyrider de stad Nijmegen in. Spannend voor mevrouw want ze had met haar eigen fiets Nijmegen altijd vermeden, ze woont pas twaalf jaar in Elst. Haar bewegingsagoog hielp haar enorm. Hij zei: “Vertrouw erop, je kunt dit prima”. Ze fietste veilig in het verkeer, ging hellingen op en af en door kuilen zonder problemen.

Van de bewegingsagoog kreeg ze het advies mee om altijd haar stuur vast te blijven houden, dan blijf je de baas over de fiets.

Aanvraag naar gemeente
De Maartenskliniek stuurde een rapport waarmee mevrouw Mientjes de Eaysrider bij de Wmo-aanvraag kon onderbouwen. Dat werd nogal een drama. Eerst een wel erg langdurig telefonisch keukentafelgesprek van anderhalf uur (pffff…. zeker als je NAH hebt). Ze heeft nooit iemand gezien. En er kwam een hoop gesputter, ze moest hem zelf maar aanschaffen, een driewielfiets of scootmobiel zou goed genoeg zijn. Op een gegeven moment kwam Kersten met een driewielfiets (kinderfiets vond mevrouw) die door de gemeente was besteld. Die voldeed op geen enkele manier aan de aangevraagde voorziening en ook niet aan het rapport van de Maartenskliniek. Dat vond ook de man van Kersten.
De verantwoordelijke ambtenaar liet weten dat ze dan maar de procedure Wmo-aanvraag opnieuw moesten doen. Dat is gebeurd. Toen bleek de ambtenaar vier weken op vakantie te zijn. Uiteindelijk is de voorziening na veel bellen pas zes maanden na aanvraag geleverd. Het leverde veel stress en boosheid bij mevrouw Mientjes op, allerlei beloftes werden niet nagekomen.
Gelukkig heeft ze uiteindelijk net voor kerstmis afgelopen jaar de fiets in gebruik kunnen nemen.
Op de fiets zelf zit haar rechtervoet in een soort bakje waardoor hij niet van de trapper kan schieten, achterop hebben ze een mandje bevestigd om een tas of jas in te doen.

Teveel prikkels zijn niet goed, die irriteren haar. De echtgenoot van mevrouw Mientjes kan haar op zijn eigen fiets amper bijhouden zegt hij. Soms delen ze een hulpmiddel, loopt hij stukjes met een stok en zij met de rollator. Deze lichtgewicht rollator (zie de foto’s op de vorige bladzijde) kan gemakkelijk ingeklapt én omgebouwd worden tot een complete rolstoel inclusief voetsteunen. Het is een compact en stevig geheel. Best prijzig maar soms wordt deze rollz-motion rollator deels door een bedrijfsfonds vergoed. Info op www.rollz.nl

Veel bekijks…
Mevrouw Mientjes is ontzettend blij met haar Easyrider. Ze fietst veel door de natuur en is superblij dat ze dit weer kan. Daarbij komen ze onderweg veel vriendelijke mensen tegen die haar glimlachend passeren zegt haar man. Ook wordt haar vaak gevraagd waar ze die fiets heeft gekocht.

Iets anders…..
Mevrouw Mientjes maakt graag kaarten met allerlei creatieve technieken. Ze leert het anderen. Vooral het borduren op gogo stramien (harde kaarten) is favoriet. Ze heeft kisten vol met prachtige kaarten, als je ze wilt kopen neem dan even contact op met haar. Telefoon: 06 13077991