Hulpmiddel van Harry

Vo-box

Met de Vo-box werd TV-kijken voor mij weer iets gemakkelijker. Al een aantal jaren heb ik te maken met oogklachten. Lezen en TV-kijken zijn vaak lastig en kosten veel energie. Voor boeken ben ik voor een groot deel overgestapt van lezen naar luisteren. Daarvoor gebruik ik de Daisylezerapp van Passend Lezen op mijn telefoon. Bevalt me goed! Altijd je boeken bij je.

Bij TV-kijken is voor mij de ondertiteling bij een vreemde taal (Engels en Duits versta ik meestal prima) lastig bij weinig contrast (bij een lichte achtergrond). Daarom heb ik een paar maanden geleden een Vo-box gekocht bij SolutionsRadio.

De Vo-box is een klein kastje dat je tussen het kastje van je TV-provider en je TV-toestel zet. Met de afstandsbediening kun je het kastje inschakelen en de weergave van de ondertitels instellen (o.a. lettertype, kleur en afmeting). De installatie is eenvoudig. De Vo-box scant het TV-beeld af en plaatst een blokje met een grotere ondertitel op het scherm. De omzetting gaat vrij goed maar niet altijd perfect. Wel ontstaat er een klein tijdsverschil tussen het beeld en geluid. Dat kan door een goedziende meekijker wellicht als wat hinderlijk worden ervaren. De Vo-box is ook bruikbaar in combinatie met een Chromecast of een DVD-speler.

Meer weten of zien hoe het werkt? Je kunt contact met me opnemen via: hmbruggema@gmail.com.