SGO in gesprek met Vivare


We spraken met twee mensen van Vivare: de strategisch adviseur portefeuillesturing en iemand van het strategisch team bouw/wonen en zorg. Aanleiding van het gesprek waren onder andere de problemen rondom oudere seniorenwoningen in Elst aan ‘t Wiel, de Kist, Kleine Molenhof, Limburg van Stirumstraat en andere locaties.

Problemen:
Een vochtprobleem bij met name de buitenmuren. Isolatie is beperkt. Drempels bij buitendeuren, op de galerij kunnen geen drempelopritten aangebracht worden die voldoen aan de eisen. Bewoners kunnen de deur (bijna) niet uit of in. Liften zijn heel vaak kapot. In de winter voldoet de verwarming niet, blijft het te koud, in de zomer wordt het geregeld boven de 30 graden op de eerste verdieping. Er is weinig onderling contact, de ene oudere wordt soms geholpen door de andere.
Er is herkenning door de beide Vivare-mensen over wat de bewoners tegenkomen, veel van deze seniorenwoningen voldoen niet aan de tegenwoordige eisen. Alle woningen worden voortaan gelabeld (Vivare is daarmee bezig), als levensloopgeschikte woningen (= rollatorgeschikt) voor 55+ en 65+ of als rolstoel- en zorggeschikte woningen. Dit is een regionaal afgestemd beleid. Het label voor de huidige oude seniorenwoningen is levensloopgeschikt. Bijzonder label vinden wij voor woningen met deze kenmerken. Scootmobielen staan in buitenschuurtjes, best ver voor sommige bewoners en bovendien ijskoud in de winter.

Vraag van Vivare: zouden bewoners willen verhuizen? Naar bijvoorbeeld een nieuwbouw-appartement? Wij denken dat bewoners zeker willen verhuizen als dat het wooncomfort op peil brengt.
In Elst is één wijkbeheerder van Vivare actief, hij kan hulp bieden aan huurders in allerlei praktische situaties.

De SGO krijgt een lijst met wat je aan renovatie en aanpassingen in huis van Vivare wel of niet kunt verwachten bij het aanvaarden van een woning. Zodat het voor iedereen duidelijk is wat je zelf moet doen of via Wmo kunt aanvragen.
De onbehoorlijke bejegening die we vaker hoorden zoals: “Dan had je deze woning maar niet moeten accepteren” wordt intern bij Vivare aangekaart. De scheve stoep naast het woongebouw en de bibliotheek bij ‘t Wiel wordt opgelost.


Er zijn in de Overbetuwe meerdere rapporten over Wonen verschenen:

*Prestatieafspraken 2022-2025 met jaarafspraken 2024, Elk jaar maken de gemeente Overbetuwe, de lokale woningcorporaties (Woningstichting Heteren, Woonstichting Valburg en Vivare) en hun huurdersorganisatie (DHR, ’t Klokhuis en HvOB) prestatieafspraken.

*Woonzorganalyse 2023 door Companen, die inzicht geeft in de verwachte huisvestingsvraag van ouderen en andere aandachts-groepen. Hieruit blijkt dat er met name een groot tekort is aan levensloopgeschikte woningen voor zowel ouderen als mensen met een lichamelijke beperking. Er is nu al een tekort en dit neemt in 2030 toe tot ca. 550 woningen.

*Visie Wonen zorg en Welzijn 2030

*Woonagenda 2025, de ambities voor de komende jaren