SGO bezoekt scholen

We leren kinderen hoe het is om met een beperking te leven. De puntjes op medicijnendoosjes zijn al zo vertrouwd dat je vaak niet meer beseft waarvoor ze dienen. Kinderen op de basisscholen weten dat doorgaans helemaal niet. Het is brailleschrift, zodat mensen met een visuele beperking begrijpen welke medicatie ze in handen hebben.

Zo steken leerlingen uit groep 7 op de basisscholen heel wat kennis op als vrijwilligers van de Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe op bezoek komen. Acht leden telt de groep. Versterking is gewenst. En graag ziet de groep ook iemand komen met een hulphond. Want een hulphond in de klas maakt de bewustwordingslessen helemaal compleet.

Het scholenproject van de stichting bestaat al twintig jaar. Ans Selman doet er als bestuurslid en coördinator basisscholen al vijftien jaar met onverholen enthousiasme aan mee.
“We willen de leerlingen bewust maken wat het is om met een beperking te leven. Dat doen we op allerlei manieren. Vaak is er iemand bij met een visuele beperking. Maar we hebben ook rolstoelen bij ons waarmee leerlingen een parcours kunnen afleggen en zo ervaren wat het is om in een rolstoel te zitten.”
Volgens Ans Selman wordt er gewerkt aan de hand van vier thema’s. Voor elk onderdeel worden twintig minuten uitgetrokken.
Bij het eerste onderdeel staat het blind zijn centraal en wordt het brailleschrift getoond. Vervolgens komt aan de orde wat het betekent als je slechthorend bent of doof. De vraag komt aan de orde hoe het komt dat je doof wordt en wat de leerlingen daaraan kunnen doen. Ze werken ondermeer met een koptelefoon.
Bij het derde onderdeel laat het gehandicaptenplatform zien welke hulpmiddelen er zijn en als laatste komt het kwartetspel voor de dag.
“Zo wijzen we de leerlingen op de aanwezigheid van blindengeleidestroken op het trottoir. Dan krijg je onder meer te horen dat de leerlingen daar beter op gaan letten en beloven ze dat ze hun fiets niet meer op zo’n strook neerzetten zoals in Elst nogal eens gebeurt.

En we wijzen ze daarnaast op de aanwezigheid van hoge en lage brievenbussen”, vertelt Ans Selman.
Ook sport komt aan de orde. Zoals het rolstoelhockey. Of het zitskieën,een paralympische sport waarin Niels de Langen uit Heteren tot de absolute uitblinkers behoort. “Dan ervaar je dat kinderen veel kijken naar de paralympische spelen.”

De groep van het gehandicaptenplatform bezoekt vijftien tot zeventien scholen per leerjaar. Ze worden door de directies van de scholen vaak gevraagd om terug te komen omdat de lessen als erg leerzaam worden ervaren.
Voor ieder bezoek gaan zes van de acht vrijwilligers van de groep op pad.
“Het liefst hebben we er wat mensen bij”, zegt Ans Selman. “Soms is er iemand ziek of afwezig. Ook zoeken we iemand die een hulphond heeft. Waarbij het voor elke vrijwilliger van belang is dat ze goed met kinderen kunnen omgaan. Wie interesse heeft in dit vrijwilligerswerk kan contact opnemen met Ans Selman. Haar telefoonnummer is 0488-454284.

Door Vincent Bos – Herveld

Enthousiaste Hulp gezocht
Vanuit de SGO bezoeken wij al vele jaren op woensdagochtend groep 7 bijna alle basisscholen in de gemeente Overbetuwe. Wij geven met een groepje mensen een leerzame, praktische voorlichting waarin het leven met een beperking centraal staat. De kinderen worden aan het denken gezet en ervaren wat het is als je een beperking hebt zoals:
* rijden in een rolstoel
* lopen met een afgeplakte bril en blindenstok
* welke hulpmiddelen er zijn
* slechtziend/blind (braille )lezen
* slechthorend/doof (met een koptelefoon op liplezen)

Wij draaien deze ochtend met enthousiaste vrijwilligers. Enkele zijn ook ervaringsdeskundige door hun beperking. Wij zoeken nieuwe mensen die raakvlakken hebben met onze doelgroep en die met ons project mee willen draaien. Neem contact op met Ans Selman, bel 0488-454284.