schieten met visuele beperking

Schieten met een visuele beperking, dat is heel bijzonder

Wie is John Kuster?

John is 50 jaar, woont in Gendt en werkt als gids bij het muZIEum in Nijmegen. Het muZIEum is een ervaringsmuseum, dat bezoekers informeert over het leven met een visuele handicap. John heeft vanaf zijn geboorte een visuele beperking, Retinitis pigmentosa, en heeft bij daglicht een zicht van 2 tot 3%. Nadat hij zijn hobby als muzikant na 25 jaar niet meer kon uitoefenen, omdat hij de dirigent niet meer zag staan, is John in contact gekomen met de schietsport. Vanaf 2008 is John een gepassioneerde beoefenaar van luchtgeweerschieten.

Schieten met een visuele beperking, dat is heel bijzonder. Hoe werkt dat?

Het werkt door middel van LED verlichting op de schietkaart. Dit wordt door een lichtsensor op het luchtdrukgeweer omgezet in een geluidssignaal en zo kan John ook zonder zicht de sport beoefenen. Dit vergt wel enige ervaring. Op een afstand van 10 meter schiet John met een luchtdrukgeweer en een kogel van 4,5 mm. Na elk schot hoort John aan het geluid of hij in de buurt van de roos zit. Hoe hoger de toon, des te beter het schot. Bij geen toon, dan .. zit hij ernaast.

Waarom schietsportvereniging SV Op de Korrel in Bemmel?

Bij SV Op de Korrel in Bemmel wordt in oplossingen gedacht voor liefhebbers van de sport. Het verenigingsgebouw biedt plaats aan maar liefst 33 schietbanen, verdeeld over 2 verdiepingen waar naast luchtgeweer en pistool, ook met kruisboog en klein kaliber pistool geschoten kan worden! Er is een traplift aanwezig. John kan helemaal zelfstandig, tussen de andere sporters in, schieten. Bij de vereniging beoefenen meerdere sporters met een visuele of andere beperking hun hobby. Er worden interne competities en jaarlijks een aantal evenementen georganiseerd, zoals de luchtgeweermarathon, internationale pistoolnacht en kerstschieten.

Welke schietonderdelen zijn geschikt voor sporters met een beperking?

De schietsport kent meerdere disciplines, zoals luchtgeweerschieten, luchtpistoolschieten, kruisboogschieten, klein kaliber pistool en darten. Afhankelijk van de beperking kunnen al deze disciplines uitgeoefend worden. John heeft een eigen luchtdrukgeweer die is aangepast met een telescoopvizier en een versterker. Dit geweer is 1,10 meter lang en weeg 5 kilo. Bij het schieten heeft John een ondersteuning aan de voorkant van het geweer.

Schieten in coronatijd?

Helaas nu even niet. Tot de lockdown in november kon er geschoten worden. Afstand bewaren en een baan open en de naastliggende baan dicht. Net als in het fitnesscentrum waar de loopbanden om en om toegankelijk en afgesloten waren. Hopelijk kunnen de schutters binnenkort weer naar de vereniging, met een voorinschrijving op de trainingsavonden. John schiet meestal op 2 avonden in de week, op de dinsdag- en vrijdagavond. Een training duurt 1 tot 1,5 uur. De buitenste baan is minder geliefd bij sporters zonder visuele beperking, maar voor John is dit een geliefde baan.

Welke kwaliteiten als sporter met een beperking?

Ieder schot vergt 1 tot 1,5 minuut tijd. Een wedstrijd duurt 40 of 60 schoten. Bij een schietmarathon worden zelfs 250 schoten gelost. Concentratie en beheersing van alle spieren in het lichaam zijn de belangrijkste vaardigheden. Uiteraard naast passie en gezelligheid.

De schietsport voor andere sporters met een beperking in Overbetuwe?

De schietsport is geschikt voor iedere sporter met een beperking. Ook schutters in een rolstoel kunnen zich aanmelden. De vereniging heeft diverse, geprepareerde leenwapens.