Rolstoelschermen bij Scaramouche in Arnhem

Scaramouche behoort tot de grootste en meest succesvolle schermverenigingen van Nederland. Zij is gevestigd op het sportpark de Bakenhof, Huissensestraat 287, 6833JK Arnhem.

Roberta Hofman is een van de drie actieve rolstoelschermers bij Scaramouche. (Rolstoel)schermen is waarschijnlijk een wat minder bekende sport voor de inwoners van Overbetuwe. Vandaar extra aandacht voor deze sport in dit nummer.

Uitleg over de wapens en spelregels met betrekking tot trefvlak

Binnen schermen draait alles om het wapen. Er zijn drie verschillende wapens: degen, floret en sabel.

De degen is een redelijk robuust wapen. Het heeft een grote kom om zo de hand te beschermen. Een onbeschermde hand is een ideaal doelwit omdat, als deze geraakt wordt, de kans groot is dat je het wapen laat vallen en de tegenstander je vervolgens kan ‘neersteken’.

De floret is een veel kleiner, lichter en buigzamer oefenwapen. Tegenwoordig is dit het meest gebruikte wapen.

De sabel is zeer geschikt voor snel, aanvallend spel. Als de degen het wapen is van de geduldige, strategische schermer, dan is sabel haar tegenpool.

De geldige trefpunten op het lichaam behoren tot de belangrijkste verschillen tussen de wapens. De degen is een steekwapen en het hele lichaam van kop tot teen is trefvlak. De floret is een wapen bedoeld als trainingswapen. Precisie is het belangrijkste waarop getraind wordt. Het geldige oppervlakte bij het floretschermen is de torso. De armen, nek, hoofd en benen zijn ongeldige trefvlakken. De sabel is de moderne versie van het cavaleriezwaard. Alles boven het middel is als geldig trefvlak gedefinieerd, met uitzondering van de handen.

Tegenwoordig is de schermsport verre van oorlogszuchtig en gaat het erom je tegenstander te raken en beslist niet te verwonden. Daarom heeft de schermer een dik pak aan en een stevig masker op het hoofd, zodat er niets kan gebeuren.

Recht van aanval

Bij floret en sabel geldt dat degene die als eerste is begonnen met een aanvallende beweging (gestrekte arm) een punt krijgt als de tegenstander deze aanval niet eerst afweert en dan pas een tegenaanval maakt. Eenvoudig uitgedrukt: als je wordt aangevallen, moet je eerst verdedigen voordat je een tegenaanval kunt inzetten. Bij degen geldt het recht van aanval niet.

Roberta Hofman

Vanaf de start van rolstoelschermen in 2010 is Roberta lid van de club. Een professionele en goed opgeleide schermleraar geeft de training. Een training begint met een warming-up met techniektraining (onderling en apart met trainer). Daarna worden de verschillende technieken in een wedstrijdje geoefend. Iedere training evalueert de trainer met de sporters. Hoe ging het? Wat kan beter?

Roberta heeft een aanvallende speelstijl en oefent graag de verschillende, aanvallende tactieken. Aanvallen is net zo moeilijk als verdedigen. Samengevat vindt Roberta de leuke aspecten van rolstoelschermen: (reactie)snelheid, conditie en tactisch vermogen. Je moet de sport zien en je moet meedoen om het zelf te ervaren. Roberta vindt het een uitdaging om de tegenstander te analyseren en hierop de tactiek aan te passen. Dure sport? Dat valt mee. De club heeft zelf rolstoelen beschikbaar. Roberta vertelt dat een nieuw lid eerst materiaal kan lenen. De aanschaf van een pak, handschoen, masker en wapen kost ongeveer 400 tot 600 euro. De materialen gaan heel wat jaren mee. Roberta heeft al tien jaar hetzelfde pak. De handschoenen zijn wel aan vervanging toe. Met jaarlijks nieuwe hardloopschoenen is hardlopen een duurdere sport.

Respect voor elkaar is belangrijk in deze sport

Roberta geeft aan dat de start van een gevecht begint zonder masker en met een groet (wapen omhoog en omlaag). Pas na afloop mag het masker weer af. Met de kom van het wapen of met de vrije hand wordt de tegenstander bedankt of gefeliciteerd.

Is rolstoelschermen voor vele sporters met een beperking geschikt? Roberta geeft aan dat de sport minder geschikt is voor sporters met visuele beperking. En je moet goed een wapen met één hand kunnen vasthouden. Verder zijn er geen belemmeringen. De zaal in Arnhem is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer.

We hopen dat de lezer met dit artikel geïnteresseerd is geraakt in de schermsport. Heb je belangstelling, breng gerust een bezoek aan Scaramouche. De training is iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. Voor meer informatie kun je ook contact met Scaramouche opnemen: info@scaramouche.nl.