Roel leidt graag rond

Zoals op deze foto zullen de meesten van jullie mij niet (her)kennen. Dat klopt, want normaal loop ik bij ZMFB (Zwemmen met een fysieke beperking) in zwemkleding. Maar het is ook precies de opzet om in GO-nieuws eens iets te vertellen over andere hobby’s. Voor mij is één daarvan als gids in het TKM, Tempel Kerk Museum in Elst. En deze foto is van juli 2019 toen ik daar als figurant mocht deelnemen aan een nagespeelde Romeinse bruiloft.
Maar normaal doe ik graag rondleidingen. Onder de grote kerk bevinden zich namelijk fundamenten van twee opeenvolgende Romeinse tempels, en ook restanten van romaanse kerken als voorlopers van de huidige gotische kerk. Die fundamenten zijn na de tweede wereldoorlog ontdekt en opgegraven. Fijn om je in de historie daarvan te verdiepen, en geïnteresseerde gasten daarover te mogen vertellen. Misschien is het smalle, steile trapje voor sommigen een te grote hindernis, maar ook in de zijbeuk van de kerk staan veel interessante attributen waarover van alles te vertellen is.
Heb ik jullie nieuwsgierig gemaakt naar mijn hobby? Kom dan zelf eens kijken. Door coronamaatregelen kan dat tot 1 januari helaas niet. Daarna is het TKM, na afspraak met de koster (tel: 06 20902721), waarschijnlijk weer te bezoeken. In coronatijd kan dat beperkt zijn tot groepen van maximaal 4 personen, kinderen onder 13 jaar worden daarbij niet meegerekend. En met extra maatregelen zoals desinfectie en mondkapjes. Mogelijk is dan toch niet alles te bezichtigen door gebrek aan voldoende ventilatie in de kelder en crypte.
Omdat er gelukkig veel meer gidsen zijn, zul je mij daar niet altijd aantreffen, en zeker niet zoals op de foto in een Romeinse toga.