Een poging tot een overzicht….

Gemeentelijke voorzieningen Overbetuwe bij een laag Inkomen

Bijstandsuitkering aanvragen

Als u geen werk heeft of te weinig geld om van te leven, krijgt u mogelijk een bijstandsuitkering

Kortingen voor minima via Meedoenregeling

Met de Meedoenregeling (voorheen Gelrepas) krijgen zowel volwassenen als kinderen korting op bijvoorbeeld een sportlidmaatschap.

Persoonlijk Minima Budget (PMB) aanvragen

Eén keer per jaar kunt u een vast bedrag krijgen om noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Dit budget PMB wordt verhoogd met € 100,00 als u bijvoorbeeld de afgelopen 12 maanden een Wmo-voorziening heeft gebruik.

Bijzondere bijstand aanvragen

De bijzondere bijstand is bedoeld voor extra, noodzakelijke kosten die u bijvoorbeeld moet maken door ziekte, een handicap of om een andere sociale reden.

Aanmelden voor collectieve zorgverzekering

De gemeente biedt een collectieve zorgverzekering aan. Dit bespaart u geld. U kunt hier gebruik van maken als u een minimuminkomen heeft. Voordelen zijn een uitgebreider pakket en premie korting. Met het aanvullend pakket via Garant3 betaal je niet de eigen bijdrage ziektekosten (€385) en geen eigen bijdrage voor je Wmo voorzieningen.

Hulp bij huurachterstand: Actief Eropaf

Als u een huurachterstand heeft van 2 maanden komt iemand van Rijnstad bij u langs. Er wordt een plan gemaakt hoe u uw betalingsachterstand kunt wegwerken en hoe u nieuwe schulden voorkomt.

Kwijtschelding

Bij (bepaald) laag inkomen kunt u kwijtschelding of vermindering van gemeentelijke belastingen aanvragen bij de gemeente. Dat geldt ook voor afvalstoffenheffing en rioolheffingen en voor waterschapsbelasting.

Belastingen, aftrek zorgkosten die te maken hebben met een beperking

 • Reiskosten ziekenbezoek met veel voorwaarden
 • Reiskosten specialistenbezoek
 • Medicijnen eigen bijdrage van voorgeschreven middelen
 • Specifieke aanpassingen aan auto’s en brommobielen zoals bijvoorbeeld handgas, handremmenvoorzieningen voor het vervoer van rolstoel of scootmobiel
 • Specifieke aanpassingen aan computers en telefoons
 • Rijlessen, uitsluitend genomen om te leren rijden in een aangepaste auto
 • Gehandicaptenvoertuigen zijn aftrekbaar als kosten voor hulpmiddelen. Voorwaarde is dat ze meer dan 70% door mensen met een beperking gebruikt worden (géén scootmobielen en rolstoelen). Wel aanpassingen aan fietsen
 • Leefvervoer, had u in 2020 vanwege uw ziekte of beperking hogere vervoerskosten dan anderen, dan bestaat de mogelijkheid de meerkosten hiervan op te voeren als zorgkosten.
 • Dieetkosten onder voorwaarden
 • Extra kledingkosten en beddengoed in verband met een handicap
 • Hulpmiddelen zoals steunzolen, gehoorapparaten
 • Eigen bijdrage tandartskosten en paramedische kosten
 • Aftrekbare uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis van ernstig gehandicapten (familieleden) zie voorwaardes

Nog meer regelingen

 • Rolstoelbus, rijdt u vanwege uw handicap (of van een gezinslid) in een aangepaste rolstoelbus, dan komt u mogelijk in aanmerking voor verlaging van de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) en vrijstelling of teruggave van de BPM (aanschafbelasting)
 • Extra Tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten, uitbetaald door het UWV aan mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Dit bedrag is een jaarlijkse vergoeding voor de extra ziektekosten. Informatie vindt u op www.uwv.nl
 • Dubbele kinderbijslag, voor een kind met een ziekte of beperking hebt u vaak meer kosten dan voor andere kinderen. Om deze meerkosten te compenseren, krijgt u soms dubbele kinderbijslag
 • Huurtoeslag, bent u, of is uw toeslagpartner of medebewoner gehandicapt en woont u in een aangepaste woning dan kunt u meer toeslag aanvragen
 • Tegemoetkoming Speciale Ziektekosten, als u een laag inkomen hebt, houdt u een laag belastbaar inkomen over. Dan hoeft u ook maar weinig belasting te betalen. Misschien hebt u recht op heffingskortingen op de belasting, afhankelijk van uw persoonlijke situatie

Hulp of info nodig?
Kernteam 8.30-13.00 uur, Tel 0611736168, Mail:   info @kernteamoverbetuwe.nl
Sociaal domein   Gemeente Overbetuwe  8.30-13.00 uur,  Tel  140481   Mail:  info@overbetuwe.nl
Forte geldzaken  Tel 085-0406066 , Mail:   Fortegeldzaken@fortewelzijn.nl

Hulp in de Overbetuwe bij het invullen van Toeslagen en Belastingen:

Het juist én volledig invullen van de belastingaangifte blijkt voor veel mensen een lastige opgave. Ook in 2020 zijn er wijzigingen in de belastingwetgeving. Fouten kunnen leiden tot te hoge aanslagen of ander ‘vervelend gedoe’. 

Toeslagenspreekuur
9.00-13.00 uur. Telefoon 085-0406066 of mail: belastingspreekuur@fortewelzijn.nl
Vakbond als je lid bent kun je gebruik maken van hulp van de bond.

Ouderenbond als je lid bent krijg je hulp bij belastingaangifte. Deze hulp wordt uitgevoerd door goed opgeleide, vrijwillige invulhulpen.
In Elst zijn dit voor de KBO/PCOB:  Hein Tabois 0481-375719, Piet Brouwer 0481-371085,  Frans Kosters 0481-375201
Naast de Inkomstenbelasting besteden zij ook aandacht aan de Toeslagen. Ook als u geen belasting betaalt, kunt u toch recht hebben op een tegemoetkoming als u ziektekosten heeft gehad (TSZ regeling).

Handige Websites

www.overbetuwe.nl/Inwoners/Zorg_inkomen_en_werk/Inkomen

www.meedoeninoverbetuwe.nl

www.toeslagen.nl met toeslagen informatie van de belastingdienst www.belastingdienst.nl

www.Steffie.nl eenvoudige websites met veel uitleg en informatie overgeldzaken en regelingen zie ook www.uitlegtoeslagen.nl/

www.meerkosten.nl en www.regelhulp.nl informatie bij langdurige zorg