Parkinson en boksen

Parkinson en boksen, een ideale combinatie voor Paul Verheij

Verslag van Geert Flinkert

Paul Verheij woont samen met zijn vrouw bijna 52 jaar in Elst. Hij heeft als toezichthouder civiele werken lang gewerkt voor de gemeente, eerst bij de gemeente Elst en de gemeente Valburg en na de fusie bij de gemeente Overbetuwe. Op 58-jarige leeftijd kon Paul genieten van zijn pensioen. Ongeveer 8 jaar geleden kreeg Paul de diagnose parkinson. Hij was toen 68 jaar. Het eerste gesprek met Paul voor dit artikel vindt plaats thuis aan de Steenoven in Elst. De woning wordt verbouwd. Op de begane grond worden een mooie en ruime slaapkamer en badkamer gerealiseerd.
Paul is altijd erg sportief geweest. Hij liep hard met vrienden in Park Sonsbeek of een rondje vanuit huis naar Eimeren en Valburg (ongeveer 12 kilometer). Hij fietste ook graag en ging hierbij uitdagingen niet uit de weg. Zo fietste hij Luik-Bastenaken-Luik. En zwemmen was ook een sportieve hobby. De jaren na de diagnose parkinson gaan het lopen en spreken moeilijker. Hij gaat langzaam achteruit en loopt met een rollator.

Boksen is prima bij parkinson
Ruim twee jaar geleden las Paul een artikel in de Gelderlander over parkinson en boksen. In de media zijn hierover meerdere artikelen verschenen. De conclusie over parkinson en boksen is ‘Klinkt als geen goede combinatie, maar is dat juist wel; schamen hoeft hier niet’. Volgens neurologen de perfecte match.
Bij mensen met parkinson gaat juist het uitvoeren van twee dingen tegelijk mis en dat is nou precies wat je met boksen kunt trainen: balans, stoten en kracht. Voor mensen met de ziekte van Parkinson is sporten een medicijn: het vertraagt achteruitgang. Of zoals een inwoner uit Nijmegen zegt: ‘Het maakt me zelfverzekerder’.
Het volgende bezoek vindt plaats tijdens de wekelijkse training van Paul bij Fysiocare in Oosterbeek. Paul rijdt zelf met de auto naar Oosterbeek. Onder professionele leiding van Ed Goedhart trainen acht boksers in de bokszaal met vier grote bokszakken. De sporters komen uit de regio en hebben een gezamenlijke achtergrond, namelijk parkinson en altijd sportief geweest. Vroeger deden ze aan waterpolo, rugby, golfen, fietsen en hardlopen. Nu dus wekelijks boksen.

De training van deze woensdag
Warming-up met het naar elkaar toerollen van een zitbal en sparren met een schuimrubberen stok. Na de warming-up van ongeveer 15 minuten trekken de boksers voor de hygiene witte handschoenen aan en vervolgens de grote bokshandschoenen. Er worden oefeningen gedaan, zoals armen omhoog en omlaag, polsen losdraaien, het ‘laten lopen’ van de ademhaling.

Een goede stand van de benen is belangrijk. Een been voor en een been achter, met een stevige balans tussen de voeten. De middenpositie wordt behouden door de knieen en voeten in het midden te plaatsen en plat op de grond. Daarna worden de benen van positie gewisseld.
Vervolgens het leukere werk, namelijk BOKSEN met een passende afstand tot de bokszak. De volgende slagen worden geoefend: jab (prikken met een loden vuist recht naar voren en met een gestrekte arm), hoeken en uppercut. De kracht komt uit de benen. Er zijn ook moeilijke stoten zoals schuin van bovenaf naar beneden en combinaties van stoten. Elke bokser noemt favoriete combinaties die vervolgens door alle boksers worden uitgevoerd. Het is een combinatie van denken en doen. Na 45 minuten zit de training erop. Moe maar voldaan drinken ze samen een kop koffie, met een koekje. Op naar de volgende week.

Let wel: de vorm van dag bepaalt het niveau bij parkinson.
En belangrijk: er is aandacht voor valpreventie!

Naast het boksen doet Paul ook wekelijks aan fitness bij Scatt Sportcentrum en wandelt hij graag een stukje door Elst. Verder heeft hij samen met een ergotherapeut een aanvraag voor een driewielfiets gedaan.

Thuis schildert Paul graag. Door de medicatie slaapt hij meer en daarvoor heeft hij straks een mooie ruimte op de begane grond. Paul heeft veel steun aan zijn vrouw. Met de familie gaan ze nog regelmatig op reis, zoals een stedentrip naar Lissabon of een huisje op de Veluwe.

Boksen met parkinson in de regio

Reflex-Fysio Heteren is lid van ParkinsonNet. Zij bieden twee beweeggroepen voor parkinson waarvan een in Zetten en een in Heteren. Boksen is een onderdeel tijdens deze beweeguren.
www.reflex-fysiotherapie.nl/verbijzonderingen/fysiotherapie-bij-parkinson/

Nog twee adressen in de regio: De Boksfabriek in Nijmegen en PBC Kickboxing in Arnhem
Op de website van www.parkinson-vereniging.nl kun je per plaats zoeken.