Parkeren met rolstoelbus

Met een lichamelijke beperking moet je heel wat tijd en geld reserveren om te kunnen en mogen rijden. Er is een auto nodig waar geschikte aanpassingen in kunnen worden gemaakt. En voordat je in een aangepaste auto mag rijden heb je lessen nodig bij een speciale rijschool en moet je vervolgens examen doen. Pas daarna kun je een rijbewijs krijgen waarmee je met alle beperkingen en aanpassingen aan de auto weer de weg op mag. En als laatste is er een eigen parkeerplek op kenteken vlakbij je woning nodig. Daar zorgt de gemeente voor.

Speciale auto, gereserveerde parkeerplek

Na maanden wachten is er voor een bewoner aan de Rauwendaal in Heteren eindelijk een eigen invalidenparkeerplek met kenteken gemaakt vlakbij zijn woning. Hij heeft een prachtige aangepaste bus, met lift, waarbij hij in zijn elektrische rolstoel achter het stuur kan plaatsnemen. Ook zijn vrouw kan met haar scootmobiel en al de bus inrijden, om dan op de passagiersplek te rollen. Zo kunnen ze samen op stap.

Op de foto is er nog geen kentekenbord geplaatst. De auto staat met zijn neus aan de straat geparkeerd, de toegang is via de stoep. Aan de uitgeklapte lift is te zien dat er aan de achterzijde minstens drie meter vrije ruimte moet blijven. Met een speciale sticker wordt andere parkeerders gevraagd afstand te houden. Dat is dus niet voor niets!!

Avan heeft een vergelijkbaar systeem, vaak staan de bussen midden op de rijweg om mensen op te halen. Zeer gevaarlijk, maar nodig. Dus geef ze de ruimte!

Ook Zaza wordt met de rolstoelbus vervoerd, zonder lift maar met een lange hellingbaan die ze zelf oprijdt.