Op stap in Zetten… Zetten inclusief?

Op een zonnige vrijdagochtend eind oktober gaan Nel en ik op pad om de toegankelijkheid van een aantal winkels in Zetten onder de loep te nemen!
En dat hebben we geweten! Veel gesprekken later en een uur verder hebben we 5 winkels beoordeeld. Score qua vriendelijkheid een 10!

We beginnen bij lingerie- en babykadowinkel Perlina. Een pand met een onneembare drempel. De winkelier geeft ons de tip om contact op te nemen met de eigenaar van het pand. Dat doen we direct. Hij is thuis en hoort het verhaal vriendelijk aan. Met direct de toezegging dat hij hier iets aan gaat doen.

Ons volgende adres is damesmode Bij Lieve. De eigenaresse is super enthousiast, laat haar ruime winkel en paskamer zien. Ze vertelt dat haar vader van een rolstoel gebruik maakte en ze dus wel wist dat waar ze het over had. Helemaal in orde!
Een folder rijker voor een info avond over alle plannen in Zetten gaan we een deur verder naar de kringloopwinkel.

De kringloopwinkel is net uitgebreid met het pand ernaast. Er is dus veel ruimte. Ruimte in de kringloopwinkel, dat zie je wel eens anders. Ook daar worden we allervriendelijkst ontvangen. Een van de medewerkers vertelt spontaan dat haar broer ook een elektrische rolstoel gebruikt. Gelukkig kan hij met veel hulpmiddelen en zorg tevreden zijn leven leiden. Zij begrijpt dat de winkel ruime paden moet blijven houden. De deuren van het pand zijn breed genoeg, maar de drempel met goot is wel een obstakel. De eigenaar van het pand gaat daar iets aan gaat doen.

Het pand van Zeeman ernaast blijkt zo’n zelfde drempel en goot te hebben, maar daar ligt al een overbruggend metalen balkje in dat prima voldoet. De binnenpaden bij Zeeman zijn net of net niet breed genoeg voor een rolstoel. Voordeel is dat de meeste spullen op zithoogte liggen.

Ook het pand van woonwinkel Arends is goed toegankelijk. Dhr. Arends vertelt dat zijn deuren meestal openstaan, zelfs in de winter. De drangers zijn zwaar dus als ze dicht zijn is dat wel een ding. Nel adviseert om er een bel op te hangen zodat je niet voor niks voor de deur staat.

Nel zal in Zetten regelmatig een gebouw gaan beoordelen mbt toegankelijkheid, tips geven en de gegevens op de website van OnsOverbetuwe.nl invoeren

Jeanne en Nel