Ontmoeting

In de SGO mailbox kwam onderstaand mailtje binnen van Lieke.
“Ik ben Lieke Derksen 28 jaar oud en woon in Elst.
In september ben ik begonnen met een studie/dagbesteding op de Han Nijmegen op de Sterkplaats dat is een onderdeel van stichting LFB. (LFB is de Landelijke Belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking). Om ervaringsdeskundige te worden en studenten onze ervaringen al meegeven wat wij hebben meegemaakt. Ook een onderdeel staat daaruit om in je gemeente te kijken waar ze tegen aan lopen en evt. daar meehelpen, want inclusie is heel belangrijk.
Nu doe ik vanuit de Prokkel mee met het stemmen, ik sta nu twee dagen in Elst op een stembureau als lid om te helpen. O te kijken of ik mensen die het niet helemaal begrijpen, wat uitleg nodig hebben of dat een duidelijke taal hen kan helpen.
Ik wil me dus heel erg inzetten in gemeente om te kijken wat er nodig is voor mensen met een beperking maar ook wat er nog mist en wat ik misschien kan betekenen voor de gemeente vanuit mijn opleiding. Kan ik misschien een afspraak maken met u om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen?”

Eind maart maakten we kennis met Lieke, ze had ons heel veel te vertellen. Enthousiast en met veel kennis vertelde ze over haar werkervaringen bij winkels in Elst, bij het Zorgbedrijf “Hart van Velp” en bij Luna in Elst. Ze fietst graag, Houdt ervan om creatief bezig te zijn. Ze werkt erg graag met de computer, houdt voor bedrijfjes hun website en Social Media bij. Vanuit haar studie geeft ze lessen aan studenten van de de Han die opleidingen doen voor de zorg, ze vertelt daar haar ervaringen en tips hoe je met mensen met een beperking om kan gaan. Ook in de toekomst gaat ze les geven bij de Radboud opleiding van artsen en bij de politie om meer tips te geven hoe ze met mensen kunnen omgaan die en onzichtbare beperking hebben.

Ze meldde zichzelf bij de organisatie Prokkel (in het kader van haar opleiding) aan om bij de stembureaus in de Overbetuwe te helpen. Dus hielp ze de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in verschillende stembureaus. Ze haalde daarmee het landelijk nieuws en was op TV Gelderland te zien. Tijdens die dagen observeerde ze een aantal punten: Voor bepaalde doelgroepen is het stemmen op zich heel moeilijk, verwarrend. Ze vindt het jammer dat deze groep mensen geen begeleider mee mag nemen. Daarnaast bleek er in een van de stembureaus waar ze hielp een te hoge drempel bij de uitgang te zijn.

Lieke gaat ook voor de SGO aan de slag. Oa bij het scholenproject “Wat is Gewoon”. Eind maart keek ze al mee bij dit project bij een school in Elst.
Ook het bijhouden van de Social Media, Facebook en Instagram voor SGO, zal zij in de loop van de tijd op zich nemen. Daar waar het haar past kan ze bij onze andere activiteiten aanhaken!

Stichting Prokkel is een aanjager en verbinder als het gaat om ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Zij organiseren denktanks, meet-ups en bieden tools en kennis om organisaties, gemeenten en bedrijven zelf Prokkels te laten organiseren.