Oefenmiddag fietsen op de driewielfiets in de Helster

Daar stonden de fietsdocenten van de Fietsersbond klaar om een oefenritje te begeleiden. Ook Overbetuwe beweegt was van de partij. Meerdere leveranciers hadden hun driewielfietsen meegenomen. Er was een speciaal parcours uitgezet en we zagen veel bezoekers met gevaar voor eigen leven (nou ja, het was best wel wennen) op- en afstappen. Zo niet Peter, fervent fietser en eigenaar van een paar degelijke oer-Hollandse fietsen. Voor hem was het een fluitje van een cent, hij zoefde door de sporthal en balanceerde zelfs op twee achterwielen. Dat laatste werd hem niet in dank afgenomen door de leverancier, die was vooral bang dat Peter voor een slecht imago van zijn fiets zou zorgen als hij omkieperde…
En wij vielen natuurlijk voor het duurste exemplaar, een Hase kettwiesel One met een zogeheten onderstuur dat minder trillingen geeft, speciaal voor Parkinsonpatiënten. Voorzien van een ergonomische zitting zodat je minder last hebt van de hobbels op de weg.

We spraken met een dame, Lenie, die na een forse val van haar fiets niet meer durfde te fietsen. Na een proefritje op een Hase Trike driewielfiets was ze om: “Mooie fiets, stuurt fijn zo’n onderstuur en zitten was heel comfortabel”.
Nu eerst maar even sparen…

 

 

De fietsen met twee zijwielen en/of met twee vaste kleine achterwielen werden veel uitgeprobeerd. De een fietst er zo mee weg, de ander heeft moeite om de fiets de baas te blijven; het sturen is heel anders.
We probeerden ook een Berkelbike. Er bestaan veel varianten, onder andere de Pro waarmee je met armen én benen fietst, en de Easylegs Pro voor mensen met instabiliteit of een evenwichtsstoornis.

Speciaal voor de gemeentes
De Fietsersbond heeft een speciale brochure uitgebracht die ingaat op de uitdagingen en problemen waar fietsers met een beperking mee te maken hebben. Denk aan smalle fietspaden, paaltjes op de paden, te smalle opritjes. Dit soort dingen is ondoenlijk voor driewielfietsen.

 


Op Regelhulp.nl staat veel informatie over aangepast fietsen. Fietsen op een gewone fiets kan lastig zijn als u een lichamelijke beperking hebt, of problemen met evenwicht houden. Een aangepaste fiets kan dan een oplossing zijn. Een aangepaste fiets is bijvoorbeeld een driewielfiets, een loopfiets, een handbike, tandem of een elektrische fiets. Op Hulpmiddelenwijzer.nl leest u meer over verschillende soorten fietsen. Aangepaste fietsen kunnen vergoed worden door het UWV of de gemeente. Dat kan als u vanwege een ziekte of beperking niet op een gewone fiets kunt fietsen. U heeft dan speciale aanpassingen nodig.