Niels, paralympisch alpine skïer

In deze nieuwsbrief aandacht voor Niels de Langen. De 21-jarige Niels is afkomstig uit Heteren en woont in het centrum van Arnhem. Niels is paralympisch alpine skiër. Zijn grootste doel is een gouden medaille op de Paralympische spelen van Beijing in 2022.

Hoe ben je gestart met skiën?

Van huis uit heeft Niels de passie voor wintersport meegekregen. Niels is op zijn 8ste begonnen met skiën bij de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters. Op zijn 12de heeft hij meegedaan aan een talentendag van de Nederlandse Skivereniging en de Johan Cruyff Foundation. Daar is zijn talent ontdekt. Vanuit die talentendag is Niels doorgegroeid naar WK brons op de slalom in 2017; een 8ste plaats op de Paralympische spelen van Pyeong Chang 2018 en afgelopen seizoen een zilveren medaille op de reuzenslalom van het WK.

Aan welke ski onderdelen doe je mee?

Niels doet mee aan alle onderdelen, zoals slalom, reuzenslalom, super-g en afdaling. De snelheden zijn indrukwekkend, bijvoorbeeld bij de slalom 50 kilometer, reuzeslalom 60 tot 70, super-g 80 en afdeling zelfs 100 kilometer. Belangrijkste verschillen met twee skilatten? Niels heeft met één ski minder glijvermogen en dat gaat ten koste van snelheid. Balans zoeken met één ski is veel moeilijker dan met twee skilatten.

Bij ieder ski onderdeel heeft Niels 20 tot 25 concurrenten. De grootste concurrenten komen uit Nederland (Jeroen Kampschreur) en Noorwegen (Jesper Pedersen). Ook deelnemers uit Japan, Amerika, Australië en zelfs Mexico en Argentinië doen mee met de wedstrijden. Tijdens de wedstrijden heeft Niels meestal een plaats in de top 5. Het doel is minimaal het podium. Niels heeft een voorkeur voor de meer technische onderdelen, zoals slalom en reuzenslalom.

Hoe ziet een trainingsjaar voor jou eruit?

In de periode augustus tot en met oktober, 4x een week naar Saas Fee in Zwitserland. De wedstrijden beginnen in november, bijvoorbeeld in SnowWorld Landgraaf. De wereldbekerwedstrijden vinden plaats in de periode van januari tot en met maart. Dit jaar in Zwitserland, Italië, Slovenië, Noorwegen en Zweden. Een drukke periode, vooral de maand januari. Eind april is er nog een training in Noorwegen. Het thuishonk is Papendal! Binnen een kwartier is Niels vanuit huis present op Papendal. Hij doet hier veel krachttrainingen (buikspieren), balanstrainingen en conditietrainingen. Juli is vakantie.

Het Nederlands team bestaat uit 6 sporters (van 16 tot 42 jaar) en 4 begeleiders (2 coaches, 1 fysiotherapeut en 1 waxman voor de preparatie van een supersnelle ski). Met dit team gaat Niels de wereld over.

Wat doe je naast het sporten?

Niels zit in een topsportklas van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij volgt een studie fysiotherapie en hoopt deze studie in 2022/2023 af te ronden. De colleges worden gevolgd in Nijmegen (of op afstand wanneer hij niet in Nederland is). Ook zijn er lessen in een gebouw op Papendal te volgen. Het is druk maar wel allemaal goed geregeld.

Heb je tips voor andere sporters met een beperking in Overbetuwe?

Sporten is leuk en gezond. Voor iedereen, maar juist ook als je een beperking hebt. Wat ik belangrijk vind, is dat je denkt in je mogelijkheden, en niet in beperkingen. Je kunt vaak veel meer dan jezelf denkt. Je zult zien dat als je vorderingen maakt, je steeds fanatieker wordt, de sport nóg leuker wordt en bij je leven gaat horen. Het brengt mij veel! Ook sociaal gezien. Natuurlijk is het vinden van een sport die bij je past een zoektocht. Wat helpt is om een maatje te zoeken die samen met je wil sporten.

Niels heeft aan tafeltennis en judo gedaan. Vanaf 2010 is zijn passie bij skiën komen te liggen. Tip is ook www.unieksporten.nl. Uniek Sporten is het sportloket voor aangepast sporten en helpt mensen met een handicap een geschikte vorm van sport of bewegen te vinden.

Hoe kunnen de inwoners uit de gemeente Overbetuwe jou volgen?

Niels heeft een website http://www.nielsdelangen.com

Verder is Niels actief op Social Media. Hij post wekelijks een update op Facebook en Instagram.

https://www.facebook.com/Nielssitski/

https://www.instagram.com/no_leg_nelis/