Mijn ervaringen met de Wmo gemeente Overbetuwe

Louis Wiederholdt doet verslag van 38 jaar ervaring met de Wmo van Overbetuwe

Mijn allereerste ervaring met hulpmiddelen was na mijn diagnose in het Radboudumc in Nijmegen, een zeldzame progressieve spierziekte distale SMA.

Tegelijkertijd ben ik bij de Maartenskliniek in de revalidatie gekomen. Er werden gesprekken gevoerd over mijn toekomst. Een traplift, beugels in de badkamer en toiletbeugels zijn aangevraagd bij toentertijd de WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten). Hiervan moest ik de helft zelf betalen, ongeveer ƒ 1500,00.
Jaren later ging het lopen steeds minder goed en heb ik voor het eerst een ADL-rolstoel aangevraagd nu bij de Wmo. Ik wist welke rolstoel het moest worden, een lichtgewicht vast frame en een op maat gebouwde rolstoel. De gemeente lag in het begin dwars, het was geen rolstoel uit het pakket, ik ben toch blijven vasthouden aan wat ik wilde hebben, gesteund door mijn revalidatiearts. De gemeente ging uiteindelijk akkoord.
Verder heb ik een gehandicaptenparkeerkaart aangevraagd en gekregen.

Na een tijdje wilde ik een groter bereik hebben, hiervoor heb ik een handbike aangevraagd. Dit verliep soepel bij de gemeente.

Vervolgens ben ik in de Maartenskliniek geopereerd, verlengingen van de beide achillespezen, wat het lopen ten goede kwam. Via mijn dagrevalidatie kwam ik in contact met de sport Rolstoelrugby en ben lid geworden van de Mavericks. Bij de gemeente mijn sportrolstoel aangevraagd en die werd toegewezen.
Na ruim acht jaar was ik toe aan een nieuwe sportrolstoel (rolstoelrugby is een vrij ruige sport), een nieuwe sportrolstoel is een dure aangelegenheid, en normaal krijg je voor een termijn van drie jaar een sportvergoeding van € 2800. In overleg met de gemeente kreeg ik voor zes jaar een sportvergoeding van €5600. Hierdoor kon ik de rolstoel volledig betalen, met dank aan de gemeente.

Ook mijn ADL-rolstoel was aan vervanging toe, dit verliep bij de gemeente zeer soepel, geen moeilijke vragen terwijl het toch om een dure rolstoel gaat.
Aanvraag gedaan voor een gehandicaptenparkeerplaats voor de deur. Ook dit werd spoedig gerealiseerd.

Na ongeveer 20 jaar trouwe dienst werd de traplift afgekeurd, door de firma OTO. Dus weer een volgend contact met de gemeente, eerst een keukentafelgesprek, er kwam een eventuele verhuizing aan de orde, hier sprong mijn eigen deskundige van Spierziekten Nederland in. Hij vond dit onzin het hele huis was goed aangepast, geen drempels en dergelijke.
Uiteindelijk liet de gemeente weten dat zij akkoord waren met de plaatsing van een nieuwe traplift.

Door aanhoudende schouderklachten was ik genoodzaakt om afscheid te nemen van mijn handbike en ik moest op zoek naar een vervangend vervoershulpmiddel. Eerst werd een eisenpakket opgesteld waar het hulpmiddel aan moest voldoen:
• een compact hulpmiddel
• ik moet het zelf in en uit de auto kunnen krijgen
• geen belasting van de schouders
Ik ben uitgekomen op een balansrolstoel (op twee wielen) de BiGo van 2Kerr
Bij de aanvraag heb ik een uitgebreid persoonlijk plan geschreven met hulp van diverse mensen.
Door de coronacrisis was er geen mogelijkheid tot een persoonlijk keukentafelgesprek thuis. Dus alles is telefonisch en per mail behandeld. Ik had er een hard hoofd in voor de toewijzing, maar tot mijn grote verrassing gaf de gemeente na een korte periode toestemming voor de aanschaf op basis van een pgb. Ik was er zeer blij mee. Het hulpmiddel is verstrekt op basis van pgb, hierdoor kan ik de BiGo meenemen naar de nieuwe gemeente.

Terugkijkend naar al mijn aanvragen van hulpmiddelen heb ik een zeer positief beeld van de gemeente Overbetuwe. Medewerkers van de Wmo hadden een luisterend oor.

Onlangs ben ik verhuisd naar de gemeente het Hogeland (Groningen), waar ik nog geen ervaring heb met de aanvraag van een hulpmiddel. We zijn verhuisd naar een nieuw gebouwd levensloopbestendig huis. Ik verwacht geen aanvraag te doen voor een hulpmiddel.
Er is nog één ding, de BiGo had bij de gemeente Overbetuwe een onderhoud- en verzekeringspakket. Dit is uiteraard komen te vervallen. Hiervoor moet ik nu in contact treden met de gemeente het Hogeland om dit te regelen.

Louis Wiederholdt
Baflo