MFA de Haar in Randwijk

Een prachtig, gezellig en goed toegankelijk gebouw

En alweer hebben we een mooie multifunctionele accommodatie (MFA) bekeken. Op een zonnige dag eind januari, het had een klein beetje gevroren, mochten wij het gebouw bekijken. Het eerste wat we tegenkwamen was een blinkende telefooncel vol boeken. Er tegenover de twee prima invalidenparkeerplaatsen, dichtbij het gebouw. Naast ons twee bezoekers op het voetbalveld: ooievaars!!

We werden ontvangen door Gerrit van der Meijde, voorzitter van de voetbalclub EMM die ons enthousiast door het gebouw leidde. Hij heeft zich afgelopen jaren voor 100 procent ingezet als vrijwilliger om dit gebouw van de grond te krijgen, samen met een grote groep Randwijkers.

Daardoor delen Schietvereniging de Treffers, het Dorpshuis en de Voetbalclub EMM nu deze fraaie locatie! Bigband Overbetuwe repeteert er, de Huiskamer van Randwijk drinkt er koffie (met een koekje erbij..) om de week op vrijdagochtend. De duivensport heeft er een eigen ruimte. Op zaterdagochtend kun je je bestelde brood ophalen. Het is een ruilpunt voor boeken, spelletjes en puzzels. Iedereen is elke dag (buiten coronatijd) welkom om binnen te komen. MFA de Haar is klaar om workshops binnen te halen, de Lazy Sunday te organiseren en het maandelijkse ‘eten wat de pot schaft’. Genoeg enthousiasme en ideeën!

Via een trapje of lange hellingbaan kom je bij de ingang. Jammer van de deur die naar je toe draait, daar moet je met je rolstoel om heen manoeuvreren. Binnen het gebouw geldt dit voor nog een paar deuren. Vooral onhandig wat betreft de liftdeur, er is weinig draairuimte om de lift in te gaan.

De bediening van de lift is handmatig door een knop in te blijven drukken. De lift heeft nog wat kleine mankementen die opgelost moeten worden, zoals de liftbrede noodknop/balk die niet als zodanig herkenbaar is.

Qua maatgeving en vloeren zijn alle ruimtes rolstoelvriendelijk. Er is een ruim rolstoeltoilet, het toilet heeft echter een krappe transferruimte (ernaast) omdat er op die vrije plek een extra kinderwc’tje is geplaatst. Mooie kantelspiegel, die echt kantelt tot grote verbazing van onze gids! Onderrijdbare wastafel, er is een alarm aangelegd.

De kantine beschikt over een groot toegankelijk terras met uitzicht over de velden én een extra hellingbaan naar de parkeerplaatsen. Onderrijdbare tafels en gezellige aankleding, veel grote ramen en zeer geschikt voor presentaties en optredens.

Beneden in de kelder bevinden zich de grote oefenruimte voor de schietvereniging en de voetbalkleedkamers. Deze nieuwe schietlocatie staat zelfs in de top tien van Nederland! Er komen mensen vanuit het hele land op af. Mensen met een beperking zijn zeker welkom, ook als ze er nog geen ervaring mee hebben.

Herinneringen aan de Molukse gemeenschap.
In MFA de Haar houdt men de herinneringen in ere aan de Molukse bewoners die ooit in barakken op dit terrein woonden. In mei 1954 werden barakken in Randwijk bestemd voor de Molukkers, Woonoord De Haar werd het genoemd. Ze stonden op de plek waar nu het voetbalveld is, naast MFA De Haar. De kinderen groeiden op als Randwijkers, gingen er naar school en voetbalden bij EMM.