Meekijken bij poli Rijnstate

De SGO kreeg een uitnodiging om het concept van de nieuwe inrichting openbare ruimte station/ziekenhuis Elst, Rijnstate mee te bekijken. Tot onze verrassing bleek de betreffende (ingehuurde) projectleider uitstekend op de hoogte van de toegankelijkheids voorzieningen voor mensen met een beperking. Het was ook op zíjn initiatief dat wij uitgenodigd werden, vanzelfsprekend zo vond hij.

De door anderen ingetekende plannen werden door hem uitgelegd. Er komen naast de fietstunnel ca 220 Parkeerplaatsen met 10 Minder Valide plaatsen, voor de ondergrond is een halfverharding bedacht (niet wenselijk vinden wij). Het ziekenhuis ligt ca 50 cm hoger dan het plein, er komt een horeca/bakker met een terras, bereikbaar via de geleidelijke hellingbaan. In het midden ligt een gelijkvloers verkeersplein om mensen per auto voor de deur af te kunnen zetten, in de vorm van een circuit. De weg ernaar toe vanaf de Spoorlaan omvat volgens de tekening een stukje grasbetontegels om de snelheid eruit te halen. Dat lijkt ons geen goed plan om mensen met pijn of beperkingen/spasmes over hobbels laten rijden.

De geleidelijnen zijn ingetekend, van en naar de bussen naar het ziekenhuis. Info borden worden volgens de norm aangelegd. Op de juiste hoogte en leesbaar, misschien is een luisterapp/ QR code voor handig voor mensen met een visuele beperking. De zitgelegenheid buiten komt op de hoeken van de vaste bloembakken zodat iemand in een rolstoel er naast kan staan.

We vroegen ons af waar fietsen, driewielfietsen, scootmobiel, bakfietsen konden parkeren. We denken dat in een dorp veel mensen ervoor kiezen om met de fiets te gaan. Het idee was dat de bestaande fietsenstalling van de NS gebruikt zou worden, maar die is daar niet op berekend.
De projectleider kon zich helemaal vinden in onze opmerkingen. We worden op de hoogte gehouden!