Lieke wil laten zien dat je ook met een beperking gewoon kunt meedoen

Krantenbericht op 22-10-2022 uit de Gelderlander – Lex Halsema
Lieke was al, bij wijze van proef, lid van het stembureau bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar. Nu is ze ook in het echt benoemd. Ze heeft een verstandelijke beperking en is nu ook het boegbeeld van de landelijke campagne #prokkelenverbindt. ,, Ook wij hebben talenten die voor de maatschappij belangrijk zijn en dat wil ik graag laten zien”, zegt ze.

Mens boven beperking
De campagne is een initiatief van Stichting Prokkel, dat staat voor prikkelende ontmoeting. Marian Geling, voorzitter van de stichting, zegt dat Prokkel zich inzet voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking. ,,We willen vooral laten zien dat niet de beperking maar juist de mensen centraal moeten staan, waarbij we benadrukken wat ze juist allemaal wel kunnen.”

Lid stembureau
Prokkel organiseert verschillende activiteiten waarbij mensen met een verstandelijke beperking zich via stages en ontmoetingen kunnen presenteren. Met als doel ze meer deel te laten nemen aan de maatschappij, al dan niet als vrijwilliger. Een van die activiteiten is de inzet als lid van een stembureau. Lieke deed dat al bij de gemeenteraadsverkiezingen en is nu, samen met een begeleider van de gemeente Overbetuwe, officieel benoemd. In maart volgend jaar, bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen, is ze op een van de stembureaus in Elst actief.

Over Prokkel
Stichting Prokkel stimuleert organisaties, bedrijven, particulieren én mensen met een verstandelijke beperking om samen leuke dingen te ondernemen. Dit kan tijdens de Prokkelweek – één week in het jaar vol leuke activiteiten – maar ook tijdens een van de vele andere projecten die we organiseren.
“Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar Prokkelen om draait.”

Op 15 maart 2023 zullen de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen plaatsvinden. Ook dit keer zullen in veel gemeenten ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking als vrijwilliger samen met een andere vrijwilliger actief zijn op een stembureau. We noemen zo’n ontmoeting een Prokkel. Het eerste duo dat dit jaar is gevormd, komt uit Elst.
Op donderdag 20 oktober heeft daarom burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van gemeente Overbetuwe (waar Elst bij hoort) samen met Prokkelduo Wilma en Lieke de campagne geopend.