Lidy Roelofsen-Leenders heeft een eigen praktijk in Elst in “Begeleiding bij Rouw en Verlies en Levensvragen”. Levend verlies is rouw die niet afgerond is of kan worden, omdat het verlies nog steeds ‘levend’ aanwezig is. Het gaat hier over rouw die steeds weer als een boemerang in het leven terug kan keren en meestal op momenten dat je het niet verwacht.
Bijvoorbeeld als iemand NAH oploopt en minder kan dan voorheen, is er rouw om dat wat niet meer kan. Ook op de partner heeft dat impact, want ook zijn/haar rol verandert. Ben je mantelzorger van iemand, dan is het telkens weer meer afscheid nemen van de gezonde partner of ouder. Het is ook afscheid nemen van dat wat vroeger was en het is afscheid nemen van dat wat nooit meer komen gaat. Rouwverwerking bestaat niet, leerde Lidy tijdens haar opleiding, wel afvalverwerking dat gooi je weg. Bij Levend Verlies word je steeds weer opnieuw met rouw geconfronteerd.
Lidy maakte dit onder andere inzichtelijk door tijdens het NAH-cafe’s in Heteren haar eigen verhaal te vertellen. Hoe zij als ouders ermee geconfronteerd werden dat hun verstandelijk beperkte dochter een andere toekomst zou hebben dan het plaatje in hun hoofd. Dat ze daar voortdurend mee moeten dealen, maar ook hoe blij en enthousiast Yasmine is. Anderzijds zullen haar verjaardagsfeestjes altijd kinderfeestjes blijven. Deze Playmobil poppetjes staan symbool voor manieren om om te gaan met rouw en verlies, het zijn mogelijke reacties hierop.
“De duiker, de gewichtheffer die sterk is en altijd alles denkt te kunnen, de redder, en de goede fee die alles met de mantel der liefde bedekt”.
De presentatie raakte veel persoonlijke en vaak herkenbare ervaringen bij de aanwezigen. Het delen van deze ervaringen maakte de ochtend ontzettend waardevol. Het stil staan bij hoe ga ik hiermee om, wat kan ik zelf doen om me staande te houden in een wereld van onbegrip. Of hoe kan ik mijn vraag om hulp aan een ander duidelijk maken.