En dan komt Jeanne met die ene vraag: “Willen jullie een stukje schrijven over wat je zoal doet in deze tijden van corona?”

Dan is er maar één antwoord mogelijk: “Da’s goed Jeanne”.

We zijn redelijk druk met het vermijden van contacten. Boodschappen laten we bezorgen, daar voorzien de grote landelijke grootgrutters prima in. Verder halen we op de rustige momenten een aantal producten bij lokale bedrijven. Dat internetbestellen is allemaal prachtig, maar we willen wel graag dat ons dorp een behoorlijk winkelbestand overhoudt.

Fokelien mag graag bakken, dat is een prachtige tijdsbesteding met ook nog eens een resultaat dat er wezen mag. Er wordt behoorlijk geavontuurd met allerlei recepten van Internet. Ook met recepten van lekkere baksels zonder zuivel. We hebben zowaar ontdekt dat je heel lekkere taarten kunt bakken zonder zuivel. Ideaal voor mensen die wegens medicijngebruik geen zuivel mogen hebben en zelfs ook wel voor veganisten.

Zie voor het recept van een veganistische appelkruimeltaart het kader hieronder. Zelfs zuivelvrije worteltjestaart hebben we gehad. Niks mis mee. Dit alles is natuurlijk heerlijk, maar er zijn consequenties. Iets met kilo’s en zo!
En aangezien we zoals Bever in zijn advertenties zegt ‘niet gemaakt zijn om binnen te zitten’, gaan we veel naar buiten. Gelukkig zitten we nog niet in een echte lockdown en mogen we nog wandelen!
Dat doen we dan ook eindeloos, helemaal nu we weten dat vitamine D meehelpt de weerstand tegen corona te verhogen. En elk uur dat je buiten doorbrengt levert je weer een hoeveelheid vitamine D op. Kost niks! En voor lopen mag je natuurlijk ook invullen: fietsen of rollen met je rolstoel.

Een andere manier om nog wat calorieën kwijt te raken is elke dag meedoen aan ‘Nederland in Beweging’. Kost elke dag een kwartiertje. Het mooie van ‘Nederland in Beweging’ is dat het voor iedereen geschikt is. Je hoeft niet als een jonge God in strak lycra te verschijnen in de sportschool. Maar het kan gewoon thuis op je eigen niveau. Ook als je gekluisterd bent aan je rolstoel of zelfs bed zijn er altijd wel oefeningen die je op je eigen niveau of manier kunt doen.

Van belang voor ons allemaal zijn de 3 B’s: beweeg, beweeg en beweeg!!

Het fijne van ‘Nederland in Beweging’ is dat je het elke dag kunt doen op het moment dat het jou past. Kijk maar eens op de website van omroep Max, daar vind je een heel archief van uitzendingen. De grootste uitdaging van dit soort activiteiten is wel je eigen discipline. Als je het kunt opbrengen om elke dag ‘Nederland in Beweging’ te doen mag je jezelf tot held uitroepen!

Om een beetje bij te komen van al dat bewegen lezen we ook veel kranten en boeken.

Verder besteden we de nodige tijd aan de productie van het GO-nieuws. Een leuke en ook tijdrovende activiteit.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Veganistische appelkruimeltaart, heel vrij naar een recept van Yvette van Boven.

Oven voorverwarmen op 180 graden. Bakvorm, ongeveer 18×24 cm, met bakpapier bekleden.
115 gram gesmolten zuivelvrije margarine, 135 gram bloem, 33 gram suiker en een snufje zout mengen tot een egaal deeg.

Uitdrukken in de vorm, zet dit een half uur of langer koel weg. Daarna in de oven zetten en bakken tot het lichtbruin is, 20 tot 25 minuten. Iets af laten koelen.

Neem lekker stevige appels. 3 á 4 appels schillen en in kleine blokjes snijden, schoon gewicht ongeveer 375 gram. De appelstukjes mengen met 35 gram basterdsuiker, rasp van een biologische citroen, drie theelepels sap van de citroen, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel gemalen kruidnagel, een handvol biologische rozijnen. 30 gram zuivelvrije margarine smelten in een ruime hapjespan, appelmengsel erdoor roeren, 50 gram water erbij. Aan de kook brengen en laten sudderen tot de appel gaar is en het vocht bijna op.

60 gram witte basterdsuiker, 50 gram gesmolten zuivelvrije margarine en een snufje zout kort door elkaar kloppen. 75 gram bloem met een vork erdoor roeren tot kruimels ontstaan.

Een dunne laag jam over de taartbodem uitsmeren. Appelmengsel erover verdelen. De kruimels erover verdelen. Bak tot de kruimels goudbruin zijn, 30-35 minuten.
Deze taart levert acht heerlijke stukken op, of tien als het moet. Wij gebruiken voor de zuivelvrije margarine Floraplant. Je mag natuurlijk ook roomboter gebruiken, maar dan kun je de taart niet meer serveren aan een veganist.