Koninklijke onderscheiding voor Dickie Heij

Dickie is sinds 1999 actief als bestuurslid en vrijwilligster binnen, zoals het toen heette Stichting Gehandicaptenplatform Elst (SGPE), nu de SGO. In het najaar wordt het lintje officieel uitgereikt, nu kreeg ze al een oorkonde en een grote bos bloemen.

We vroegen Dickie hoe ze het moment van bekendmaking had ervaren, immers de burgemeester belde haar persoonlijk op om te vertellen dat ze een onderscheiding kreeg. Dickie vertelde dat ze niet gauw onder de indruk is maar toen ze dit hoorde wel eventjes volschoot. Ze vindt het heel erg leuk maar had er nooit bij stilgestaan dat juist zíj de onderscheiding zou krijgen. Denkende aan al die mensen die ook veel doen zonder dat mensen daar erg in hebben. Het was dus een complete verrassing.

Dickie is destijds bij het platform begonnen nadat ze bij een vrijwilligersmarkt in Oosterhout een bekende tegenkwam, dat was Truus Brinkman. Truus had het scholenproject onder haar hoede. Truus zei: “Morgen zijn we op de school van jouw kinderen en dan moet je echt komen”. Vanaf die tijd is Dickie actief, later nam ze na het onverwachte overlijden van Truus de hele coördinatie van het scholenproject over. Ze vindt het belangrijk dat het project blijft doorgaan omdat kinderen op deze manier ervaren dat mensen met een handicap ook gewone mensen zijn. En het is hartstikke leuk om met kinderen te werken die spontaan je de oren van het hoofd vragen. Die aan een blinde mevrouw vragen hoe ze ‘s morgens weet welke kleren ze aan moet trekken.

Ze vindt het belangrijk dat het platform dit werk blijft doen, juist om mensen met een beperking ook de kans te geven om mee te kunnen doen. Dat er ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Dickie helpt ook altijd mee als er actie wordt ondernomen, zij duwde tal van wethouders, ambtenaren en burgemeesters in een rolstoel het dorp door om ze te laten ervaren hoe dat is.

Dickie werd ook al snel gevraagd om bij het zwemmen te komen, eerst als begeleider en later als coördinator. Ze vindt het fijn om te zien hoe onderling de mensen in de groep in de loop van de jaren erg goed contact met elkaar hebben, elkaar ook vanzelfsprekend helpen.

Ze is een actief en gewaardeerd bestuurslid dat geen vergadering mist. Ze is verder bij nagenoeg alle SGO-activiteiten betrokken: publiciteit op bijvoorbeeld de vrijwilligersmarkt, de collectes, scootmobielpuzzeltocht en schouwen. Ze brengt periodiek het SGO-nieuwsblad rond.