Ik ben Kitty Arends en ik wil iets vertellen over een paar van mijn hobby’s.

Mijn grootste hobby is lezen. Dat doe ik al mijn hele leven heel graag. Ik lees ongeveer een boek in de week. Meestal spannende boeken maar sinds de uitbraak van corona meer romans, daar hoef ik mij minder voor te concentreren.

Daarnaast heb ik een volkstuin. Ik heb een plastic tunnelkas in deze tuin dus ook als het slecht weer is kan ik lekker elke dag tutten. Ik gebruik geen vergif in de tuin omdat ik dat niet fijn vindt voor de insecten, wormen en mensen. Wel plant ik bijvoorbeeld goudsbloemen tegen mieren en luizen en afrikaantjes tegen aaltjes, vliegjes en aardrupsen.
Ik ben geen nette tuinder, ik laat veel planten staan waar ze opkomen. Al haal ik wel het onkruid weg. Het meeste doe ik zelf maar als er een schroevendraaier aan te pas komt helpt mijn jongste zoon mij. Ik heb een insectenhotel in de tuin staan voor metselbijen. Ik vind het leuk om gewassen in de tuin te hebben die normaal niet vaak voorkomen. Bijvoorbeeld kaardenbol, wijnblad en brave hendrik.

Verder probeer ik veel bijzondere kruiden te hebben. Bonte salie naast gewone salie, verschillende soorten munt en verschillende soorten basilicum. Dille heb ik ook, dat laat ik opkomen waar het wil, want als ik het plant wordt het niets. Komkommerkruid bloeit ook in de winter dus de vroege bijen komen graag op bezoek. Deze maand heb ik de pompoenen geoogst. Een flinke opbrengst moet ik zeggen. En volgend jaar kan ik witte asperges oogsten hoop ik.

Groenten gaan bij mij wat minder, maar de aanhouder wint!

Zo heb ik wel de vriezer vol met rode bieten en boerenkool. En af en toe oogst ik een krop andijvie en regelmatig tomaten, pepertje, paprika en een prei voor in de nasi. Bijna dagelijks oogst ik verse kruiden voor door het eten. Ik ben daarmee ook aan het experimenteren. Wist je dat komkommerkruid en citroenmelisse heerlijk zijn in de champignonsoep? Ik maak ook veel jam van aardbeien en bramen. En zoetzuur van courgette, paprika en ui, augurken en muismeloen. Ik geef regelmatig een potje weg!

Op vakantie kijk ik altijd of er bijzondere zaden te koop zijn en pluk ik uitgebloeide bloemen op de camping om later te zaaien. In mijn tuin verzamel ik ook het zaad zodat ik niet steeds nieuwe zaden hoef te kopen. Als ik snoei plant ik altijd wat stekjes in een potje. Mijn vader was tuinder van beroep en mijn broer en 3 van mijn 4 zussen hebben ook tuinieren als hobby!

Omdat ik zeer slechthorend ben, vind ik het fijn dat ik voor mijn hobby’s niet hoef te luisteren. Want dat kost best wel veel energie. En ook in de coronatijd kan ik mijn hobby’s gewoon blijven uitoefenen.

Mijn hobby’s hoeven niet veel te kosten, mijn boeken haal ik in het boekenschuurtje, de puzzels vind ik in de krant en in de tuin kan ik veel plantjes ruilen en zaden winnen. De huur van mijn volkstuin is 80 euro per jaar en dat zou ik ook uitgeven aan de groenten, kruiden, fruit en bloemen als ik het niet zelf zou verbouwen. En ik heb geen sportschool nodig! Aardbeien plukken en onkruid wieden is net zo goed als yoga en spitten en een tegelpad leggen is net zo goed als krachttraining.