Jan Rutten op pad

“Ik verbouw mijn eigen rolstoel met koppelstukken tot handbike of mountainbike”

Jan woont met zijn vrouw en twee kinderen in Elst, en werkt in Utrecht. Is fervent Vierdaagsedeelnemer, eerst als loper, nu als roller, en hij doet aan rolstoelbasketbal.
We vroegen Jan vooral naar zijn ervaringen met zijn handbike, waar hij enthousiast op reageerde. Zo kregen we een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en hulpmiddelen die hij afgelopen jaren is gaan gebruiken.

Rolstoelvaardigheidslessen
Via de BOSK* werd ik gewezen op Kees-Jan van der Klooster, ik heb dankbaar gebruik gemaakt van zijn rolstoelvaardigheidslessen. De lessen begonnen eerst in een sportzaal en later ook buiten, in de echte wereld. Het was erg leuk om zo met je rolstoel de binnenstad van Nijmegen in te gaan. Veel geleerd over hoe je obstakels kunt overwinnen. Van stoepranden tot roltrappen. Ik kan nu overal overheen. Alles begint bij het kunnen balanceren met je stoel op de twee achterwielen (een wheelie maken). Als je dat kunt, kun je eigenlijk de rest ook. Via de BOSK hoefde ik maar 50 euro te betalen voor een stuk of 3 lessen. Informatie op www.wheelchairskillsteam.nl

Uitleen en uitproberen
Een vriendin tipte mij over Wheels2sport, de uitleen van Uniek Sporten. Vorig jaar heb ik via hen een hybride aankoppelhandbike uitgeprobeerd en later succesvol aangevraagd bij de gemeente (Overbetuwe). Het hulpmiddel van Uniek Sporten mag je meerdere maanden lenen, volgens mij wel tot zes maanden en daar zijn ze heel soepel in. Men is uiterst klantvriendelijk. Er zijn nauwelijks voorwaarden, als je een hulpmiddel wilt lenen om een sport te verkennen wanneer je fysiek beperkt bent, dan kun je een sportrolstoel, handbike of ligbike lenen en nog een aantal andere hulpmiddelen.
Ik ga nu een Quickie Shark RT (ligbike) lenen. Aanleiding is dat ik al langere tijd niet kan sporten door corona. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een andere sportieve uitdaging. Met een ligbike hoop ik een hoger tempo te kunnen halen en langere afstanden af te kunnen leggen. De ligbike wil ik eerst uitgebreid gaan uitproberen. Een ligbike is eigenlijk een ligfiets waarbij je met je handen trapt. Ook wel een vastframe handbike genoemd. Ik weet nog niet of ik een eigen ligbike ga aanschaffen. Ik heb al wel gezien dat er financieringsmogelijkheden zijn via het Fonds Gehandicaptensport en via Uniek Sporten Overbetuwe zelf. Daar kan de bijdrage oplopen tot 85% van de totale kosten. Je krijgt maximaal 85% over het verschil dat je nog moet betalen na een toekenning van je gemeente over een sportvoorziening. Dat lijkt heel interessant, ik ga me er verder in te verdiepen.

Ik heb als basis mijn eigen rolstoel die ik aanpas met extra stukken (zie foto’s)
Met een losse aankoppelfiets wordt het een handbike, met de elektrische ondersteuning erbij wordt dit een hybride handbike. Die heb ik nu in gebruik. Daarmee kan ik voor dagelijks gebruik makkelijk het verkeer in, en ik kan zo mijn eigen rolstoel al fietsend altijd meenemen. Een heel groot voordeel!

De mountainbikewielen zijn twee losse wielen (velgen met MTB-banden) die ik kan wisselen met de gewone wielen. Die zet ik er dus op als ik het bos in ga. Daarbij combineer ik de wielen met een Adventus voorzetwiel zodat ik nog makkelijker door het bos kan. Het voorzetwiel zorgt ervoor dat je voorwieltjes van de grond komen zodat je daar niet meer mee vast kunt rijden. Het voorzetwiel kan altijd passend gemaakt worden als je een beugel hebt als voetsteun en dus geen voetplaat als voetsteun. Het
voorzetwiel is namelijk volledig af te stellen op het type en de maat rolstoel die je hebt. Ik ben erg tevreden over de combinatie en kan zo veel meer de natuur in. Ook kan ik het strand op, alleen het mulle zand (evenals een dik pak sneeuw) kan ik niet over met deze combinatie. Dan houdt het wel op.

De aanvraag voor de hybride handbike verliep via de Wmo van de gemeente en werd uiteindelijk na een lange beoordelingsprocedure naar alle tevredenheid goedgekeurd en geleverd. Toen nog door RSR waarbij ik ook veel gehad heb aan de adviseur van RSR. Nu wordt de handbike verder onderhouden door Kersten hulpmiddelen en dat verloopt steeds heel soepel en vlot. De mountainbikewielen en het Adventus voorzetwiel heb ik zelf aangeschaft met een bijdrage van het Spina Bifida Fonds. Dat was een zeer gewaardeerde bijdrage die ik dankbaar heb gebruikt.

Vierdaagse 2022
Voor de hele ervaring en belevenis van de vierdaagse doe ik graag nog een keer mee. Het bevalt me goed om grotere afstanden te rollen. De Vierdaagse mag je alleen met een handbewogen rolstoel meedoen. Een handbike is dus absoluut uitgesloten! Dat staat gelijk aan fietsen. Ik ben benieuwd naar de rolstoeltoiletten tegen die tijd!

Ik rol met mijn gewone rolstoel regelmatig met mijn handbike eraan vastgekoppeld zeker een kilometer of 30-40 in een keer. Ik zoek altijd zelf een leuke route en laat me daarbij tijdens de rit leiden door de omgeving. Met mijn handbike eraan kan ik een snelheid van 25 km per uur halen. Met de hand gewoon rollen haal ik 8-9 km per uur. Doel is om een hoger tempo te halen zodat ik met de Homeride 2022* mee kan gaan doen.
Met mijn werkgever (OrangeX uit Nijmegen) gaan we een team opbouwen en volgen met ons eigen trainingsschema een ‘Road to the Homeride’ zodat we in 2022 helemaal klaar zijn voor het evenement.

*HomeRide is 24 uur lang op de racefiets, dag én nacht, 500 kilometer dwars door Nederland. Je doet dat met een team in estafettevorm. Een tocht voor bikkels dus, waarmee je geld inzamelt voor de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Dit jaar op 26, 27 juni. Ben je een hardloper of wandelaar? Doe dan in hetzelfde weekend mee aan HomeRun of HomeWalk

*De BOSK is opgesplitst in 4 nieuwe verenigingen: CP Nederland, EMB Nederland, Spina Bifida en Hydrocephalus Nederland en Schisis Nederland.