Interview met Estée Gerritsen

Estée Gerritsen is 24 jaar, woont in Duiven, werkt bij Uniek Sporten, is vrijwilliger voor de Stichting Moving Without Limits, werkt bij haar eigen bedrijf Gelukkig Uniek en is een actieve liefhebber van sporten. Kortom veelzijdigheid ten top!
Alle aanleiding om Estée in het zonnetje te zetten in het nieuwsblad van Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe.

Vanaf juni 2022 maakt Estée als parttime coördinator deel uit van het Uniek Sporten team, regio Arnhem. Iedere sporter met een beperking die op zoek is naar een leuke sport kan contact met een coördinator van Uniek Sporten opnemen. Samen met jou wordt er gezocht naar een geschikte vorm van sport of bewegen. Heb je vragen of wil je persoonlijk verder geholpen worden, dan kun je de contactpersoon uit jouw gemeente benaderen. Een hulpvraag is een teken van sterkte.
Door zuurstofgebrek bij haar geboorte heeft Estée een hersenbeschadiging opgelopen, genaamd Cerebrale Parese. Dit houdt onder andere in dat het aansturen van spieren erg moeilijk is en dat de spieren zich aanspannen wanneer ze willen. Haar ouders hebben er alles aan gedaan om Estée te helpen. Met een ijzeren discipline en doorzettingsvermogen heeft Estée zich enorm ontwikkelt. Van kruipen, naar kleine stapjes en vervolgens naar lopen. Estée kan bijna alles zelf. Alles kost haar alleen veel moeite.

Haar visie is ‘Ik kan alles maar soms op een andere manier.’

Het motto van Estée is ‘Een beperking hoeft geen beperking te zijn!’

Naast haar werk bij Uniek Sporten heeft Estée ook haar eigen onderneming genaamd Gelukkig Uniek. Estée heeft haar eigen methode ontwikkeld. Deze methode is gericht op het bevorderen van de handicapacceptatie van jongeren met een beperking en hun omgeving. Estée’s aanpak focust op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Zo gaat ze eerst op zoek naar de wens van het kind, samen worden de kwaliteiten maar ook beperkingen onderzocht, vervolgens wordt er gekeken welke weg (met of zonder aanpassingen en ondersteuning) nodig is om het gewenste doel te behalen.
Estée geeft ook presentaties en trainingen bij zorginstanties en workshops voor zorgprofessionals. De vervolgtrajecten zijn heel divers. Van een trajectbegeleiding tot een droom van een kind in vervulling laten gaan.
Het is voor Estée erg belangrijk om haar lichaam en geest in ‘conditie’ te houden. Ze start iedere dag met online yoga en wandelt minimaal 30 minuten per dag. Hierdoor kan ze haar spieren en hersenverbindingen versterken. Ze weet als geen ander hoe belangrijk en fijn het is om te kunnen sporten! Met skiën, zeilen, tennissen en fietsen zoekt Estée telkens nieuwe uitdagingen. Ze zegt dan ook ‘Je kunt meer dan je denkt. En sporten is één van de wegen hier naartoe.’

Zo geeft ze aan dat handicapacceptatie van grote invloed is op levensgeluk. Estée geniet er dan ook enorm van om de jongeren op dit gebied verder te helpen.
Haar sportieve activiteiten zijn veelzijdig. In de periode 2016 – 2018 was Estée opgenomen in het KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) Talententeam. Met haar paard Exquis Onassis heeft Estée als para dressuuramazone aansprekende resultaten behaald. Haar carrière als para olympisch sporter is uitvoerig beschreven in de pers. Vandaag de dag rijdt Estée nog af en toe paard, puur voor haar plezier.