Interview met Eddie van Werven van Hengelsportvereniging De Rietvoorn Elst Overbetuwe

Googelen op internet:
“Vissen is een heerlijke activiteit die je als hobby kunt beoefenen, maar ook als topsport kunt doen. Zo worden er jaarlijks veel viswedstrijden georganiseerd door verschillende visverenigingen”.

Vissen is de grote hobby voor Eddie
Uw verslaggever Geert Flinkert heeft zelden een sporter ontmoet die zo bezeten is van zijn hobby/sport als Eddie van Werven. De ontmoeting met Eddie vindt plaats bij de visvijver op het Vitaal Sportpark De Pas. Eddie is 70 jaar, woont in Elst en heeft één grote hobby, namelijk ‘alles wat met vissen te maken heeft’. Eddie is geboren met één long. Hij was tot zijn 53e jaar internationaal vrachtwagenchauffeur. Vanwege long- en hartproblemen is hij hiermee gestopt. Op latere leeftijd is Eddie zijn hobby vissen uit gaan breiden. En dat is een beetje uit de hand gelopen. Vissen doet hij nu vier tot vijf dagen per week. Niet een paar uurtjes, maar meestal minimaal zes uren per keer.
Daarnaast is Eddie samen met zijn kleinzoon controleur of vissers in het bezit zijn van een VisPas en geeft hij les aan startende jonge vissers. Het is zijn lust en zijn leven. Zijn vrouw ging eerst mee om te ondersteunen bij de opbouw op de visstek, maar is nu zelf ook een fanatieke visser. Ze gaan regelmatig samen vissen.

Een VisPas, visvergunning of visverlof is een vergunning waarmee aangetoond kan worden dat de houder van deze vergunning in een bepaald oppervlaktewater of op een bepaald tijdstip mag gaan vissen. In Nederland worden de vispassen beheerd door Sportvisserij Nederland en voorbehouden aan hun leden. Eddie is lid van Hengelsportvereniging De Rietvoorn in Elst Overbetuwe. Met ruim 2.000 leden is dit de grootste vereniging van de gemeente Overbetuwe. Eerlijk gezegd heeft HSV De Rietvoorn ook veel leden die uitsluitend in een VisPas geïnteresseerd zijn. HSV De Rietvoorn heeft diverse viswateren gepacht. Van visvijvers tot en met een deel van de Linge, de Waal, Waaijensteinkolk te Oosterhout, viswater Westeraam (bij de Jumbo), de Stuw in de Nederrijn bij Driel. Zie de website voor de exacte wateren.

In de lokale media van oktober 2023 stond een artikel over HSV De Rietvoorn Elst Overbetuwe. “Hengelsportvereniging De Rietvoorn is trots op de vierde aangepaste vissteiger voor hun leden met een beperking en voor ouderen. Nu zijn er drie stuks aan de Linge, de vierde is op sportpark de Pas. Subsidies kwamen van Park Lingezegen en Sportvisserij Nederland. Theo Harmsen is erelid, hij was jarenlang bestuurslid en drijvende kracht van de Rietvoorn. Inmiddels is hij afhankelijk van zijn rolstoel. Wethouder Wijnte Hol benoemde de sociale activiteiten die de Rietvoorn ook organiseert mede voor de jeugd. De vereniging promoot onder andere de sportvisserij op scholen maar ook bij het Special Sports Event!”

Op visstek De Pas is het goed geregeld
Eddie zet zijn auto zo dicht als mogelijk bij de visstek. Dat is op sportpark De Pas goed geregeld. Kleine afstanden kan Eddie met zijn vismateriaal makkelijk overbruggen. Bij wedstrijden of vissen bij de rivieren zoals de Waal en de Nederrijn krijgt Eddie vaak hulp van een van de kleinkinderen of van medevissers. Zij helpen met het opbouwen of afbreken van de visplaats. Vissen geeft Eddie een gevoel van RUST. Hij hoeft dan nergens aan te denken, behalve aan de vissen. Het is wachten totdat er een vis toehapt. Als visser is Eddie continu bezig met ‘waar zitten de vissen’, ‘wat is de temperatuur (karpers houden van warm water)’, ‘welk voer’, ‘diepte van de dobber’, ‘dikte van de vislijn’, ‘hoeveelheid lood’. Kortom, vissen geeft rust maar je bent ook continu bezig met verbeteringen.
Afhankelijk voor de gewenste vissoort en wateren gebruik je een vaste hengel of een werphengel. Op YouTube staan alle mogelijkheden en de voor- en nadelen. Wanneer je begint met vissen, en zeker kinderen, is het goed om te starten met een vaste hengel. Dit is gemakkelijker en het is goed om de eerste controle over de hengel te ervaren. Zodra het vissen goed gaat, kun je in de loop van de tijd overgaan op een werphengel.

Zoek een goede plek om te vissen
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Voor Eddie is een egale ondergrond belangrijk om de visstoel neer te zetten. Is vissen duur? Dat hang er vanaf. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Een goede hengel en visstoel zijn belangrijk. Deze investeringen gaan jaren mee. Het visvoer is tegenwoordig in allerlei soorten te verkrijgen en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.
HSV De Rietvoorn organiseert regelmatig viswedstrijden. Hieraan nemen Eddie en vele andere vissers van de vereniging deel. Vissen zijn gevoelig voor rumoer. Er wordt gevist op gewicht en op aantallen. Vissers zijn fanatiek tijdens de wedstrijden, maar er is altijd ruimte voor een praatje, een grapje en hulp. De erecode staat altijd voorop. Zwerfafval wordt mee naar huis genomen, zodat de omgeving er steeds mooier uitziet. Eddie gaat zelf, samen met zijn vrouw of met visvrienden op pad. Ze helpen elkaar om te kunnen vissen en zelfs wanneer een van de vissers in het water valt.
Eddie vist in de gemeente Overbetuwe het liefst in de Linge, de Nederrijn en de Waal. Ondanks het grote ledenaantal zijn nieuwe leden meer dan welkom, onder andere jeugd en vrouwen.
HSV De Rietvoorn Elst Overbetuwe heeft een site op internet en is te volgen via Facebook.