Op pad met mevrouw J., haar Bartiméusbegeleidster José en ambtenaar Luuk
Mevrouw J. is jarenlang onder andere bezorgster van ons SGO-blad geweest. Ze was ziek en werd door de behandeling plots zeer slechtziend. Via de oogarts kwam ze in contact met Bartiméus om binnens- en buitenshuis te leren omgaan met haar slechtziendheid. Inmiddels gebruikt ze een taststok om veilig op pad te kunnen gaan. Ook de buitenwereld kan nu ‘zien’ dat mevrouw slechtziend is en er rekening mee houden. Om naar haar fysiotherapie te lopen moet ze sowieso de Rijksweg in Elst bij de verkeerslichten oversteken. Iets wat ze niet meer alleen durft.
De begeleidster José nodigde de gemeente uit om samen met hen op dat oversteekpunt te gaan kijken om vast te stellen welke aanpassingen hier nodig zijn. De volgende punten vielen op:
- Voetpaden en fietspaden lopen gelijkvloers zonder voelbare waarschuwing in elkaar over.
- Fietsers hebben voorrang en ze komen van alle kanten.
- Er is veel (afslaand) verkeer en altijd lawaai, je hoort niet waar de auto’s vandaan komen.
- Het voetgangersverkeerslicht met rateltikker!, staat te kort op groen om in één keer over te kunnen steken.
- Je weet niet waar het middenstuk is, ook daar is geen enkele waarschuwing dat je de weg weer op loopt (zie foto’s).
De betreffende (stoere) ambtenaar Luuk kreeg zelf een speciale bril op (waardoor hij minder dan 20 % kon zien) en een taststok. Hij stak zo voetje voor voetje met hulp van José het kruispunt over en volgde de ribbel-geleidetegels in de Dorpsstraat. Ook daar werden wat tekortkomingen in het systeem vastgesteld. Dat resulteerde ter plekke in een overleg wat de meest praktische en haalbare oplossing voor mevrouw J. zal zijn. Top!
Bartimeus
Bartiméus is er voor alle 300.000 mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Ook met een meervoudige beperking of bijvoorbeeld met Niet Aangeboren Hersenletsel. Met 1.800 medewerkers en ruim 800 vrijwilligers stellen zij alles in het werk om mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past. Toegankelijkheid is daarvoor een randvoorwaarde.
Begeleiding aan huis voor mensen met een visuele beperking
Als een visuele beperking is vastgesteld is er mogelijk behoefte aan verdere ondersteuning. Vragen die gaan spelen kunnen zijn:
- Wat is er aan de hand?
- Wat betekent dit voor nu? Kan ik werken? Kan ik mijn hobby’s nog uitvoeren of mijn telefoon nog zien?
- Hoe kan het in de toekomst gaan?
Professionals van Bartiméus kunnen u hierbij ondersteunen. Zij doen dit door onderzoek, persoonlijk advies, ondersteuning en door het delen van kennis. Na uw aanmelding brengen zij samen met u uw hulpvragen in kaart en ze zoeken samen met u naar de best passende oplossing die u hierbij kan helpen.
Meer informatie
Heeft u vragen over behandeling en revalidatie bij een visuele beperking? Neem gerust contact op met Bartiméus via telefoonnummer 088 – 88 99 888. www.bartimeus.nl