Rolstoelschermen in Arnhem

Tijdens de laatste SGO puzzeltocht kwam ik in gesprek met één van de deelneemsters, Roberta Hofman, die deze bijzondere sport bleek te beoefenen. Zij schreef er een stukje over.

Als mensen denken aan schermen, zien ze meestal stoere ridders of dappere musketiers voor zich. Er zijn weinig mensen die dan meteen denken aan rolstoelschermen. Toch bestaat die sport wel degelijk.

De Arnhemse Schermvereniging Scaramouche heeft al jaren een rolstoelteam. Net als de “voetgangers” hebben de rolstoelschermers een wit pak aan en een masker op, en schermen ze met degen, sabel of floret. Maar hun rolstoelen staan vast op een plateau, waardoor ze niet van hun plaats kunnen. Voetgangers kunnen gewoon met de rolstoelschermers meedoen, maar moeten dan ook plaatsnemen in een rolstoel. Dat is meestal wel wennen, want weglopen kan niet, en je moet dus nog sneller reageren dan anders.

Spullen uit Beijng
Op het ogenblik bestaat het rolstoelteam van Scaramouche uit vier personen. Zelf ben ik al vanaf het begin betrokken bij het rolstoelschermen. Scaramouche heeft de spullen van de Paralympische spelen van Beijing kunnen overnemen. Mijn kinderen schermden bijna allemaal, en hadden al vaker gevraagd of dat nou niks voor mij zou zijn. Maar het “voetenwerk” is altijd heel belangrijk, dus dat zag ik niet zitten. Toen Scaramouche met rolstoelschermen begon, heb ik me wel meteen aangemeld.

Strategisch en netjes
Het leuke van schermen is niet alleen dat je fysiek bezig bent, en een goed reactievermogen ontwikkelt, maar ook dat je strategisch moet nadenken, en moet kunnen inschatten wat je tegenstander gaat doen, en hoe je daar slim gebruik van kunt maken. Tussendoor moet je dan soms ook nog rekening houden met de spelregels, zoals het “recht van de aanval”, dat bepaalt wie het punt krijgt. Dat betekent dat het best wel een intensieve sport is. Daarnaast is het ook sport met heel “nette” omgangsvormen: dus alles behalve blind op elkaar inhakken. En afgezien van het sportieve deel, is Scaramouche ook gewoon een heel gezellige vereniging, met mensen van allerlei leeftijden.

Kan iedereen meedoen?
Ja, in principe wel. Kinderen vanaf een jaar of zeven kunnen beginnen met schermen, maar je kunt in principe op elke leeftijd ermee beginnen. Wat je nodig hebt zijn een schermpak, handschoen, masker en wapen, maar in het begin kun je die van de club huren. De rolstoelen en plateaus zijn van Scaramouche, en die hoef je dus niet zelf mee te nemen.

Heb je belangstelling gekregen voor het rolstoelschermen? Kom dan een keer kijken en misschien wel meedoen, op dinsdagavond om 19.00 in de sporthal van het Olympus College in Arnhem. Iedereen is van harte welkom!

 

 

Foto’s

Een is tijdens de paragames in Breda deze zomer gemaakt en de andere bij onze club. Links Iris, midden Karen en rechts ikzelf, met erachter onze trainer Maître Eyad Said.