PURK

Huisdieren, bij Zaza thuis hebben ze er genoeg

Veel mensen hebben een huisdier voor de gezelligheid, vaak is het een maatje dat er gewoon bij hoort. Kinderen zijn er gek op. In elk geval beesten aaien, verzorgen en knuffelen is favoriet. Voor volwassenen en kinderen met een beperking kan het soms lastig zijn om voor een huisdier te zorgen.

Kleine dieren, zoals poesen, honden, hamsters, cavia’s, konijnen kunnen op schoot gezet worden, of ze springen er zelf op. Kinderboerderij Landerij De Park geeft vaak de kinderen de dieren aan die tegen een stootje kunnen en lief blijven. De kinderboerderij en de omgeving zijn prima toegankelijk.

“Een huisdier is een heel bijzonder soort speelgoed of zelfs een vriend eigenlijk, het maakt de hond niet uit hoe spastisch je aait, het maakt de geiten niet uit dat er een rolstoel om je heen zit. Er zijn geen spelregels bij, je doet het gewoon op de manier die jou lukt.”

Margrethe vertelt hoe Zaza dit doet
“Wij hebben al sinds we hier wonen, 15 jaar nu, dieren. Het begon met de hond die we meenamen vanuit de flat en al gauw volgden er kippen. Toen Zaza geboren werd zaten er al geitjes in de planning. Die zijn nog wat uitgesteld doordat Zaza’s geboorte zoveel voeten in de aarde had. Maar een paar jaar later kregen zus Pippi en zijzelf cavia’s. Die konden mooi in een bakje op het tafelblad geaaid worden. Heerlijk zacht!
Later kwam Purk, ons varken. Zaza vindt Purk en de geiten nogal opdringerig maar ze voeren vindt ze wel heel leuk, dan blijven ze binnen het hek en kan zij weg als ze dat wil.
Onze oude hond staat vooral in de weg. Daar heeft ze meer last van dan plezier, al kan ze ook erg genieten van hoe hij ligt te slapen, dat vindt ze zo schattig
De kippen worden in de zomer door ons regelmatig pardoes op haar rolstoelblad gezet. In de winterperiode is het paadje door de tuin jammer genoeg daarvoor te modderig.

Uma is onze nieuwe, grote hond en ze is heel rustig. Zaza kan er vanuit de rolstoel goed bij en Uma begrijpt het als ze aan de kant moet voor Zaza. Uma was eerst bang voor de rolstoelen maar ze staat graag tegen iemand aan om geknuffeld te worden. Ze heeft daarvoor haar eigen manier gevonden door tegen Zaza’s tasjes aan te gaan staan (die aan haar armleuning hangen) en zo kan Zaza haar goed aaien. Het mooie is dat Uma geregeld daarvoor bij Zaza aanklopt, ze voelt haar stemming heel goed aan.
Zaza wordt er heel relaxed van, ze geniet ervan (en Uma ook!).”