NAH Expositie Heteren

Op 20 september openden Marijke Arends en wethouder Wijnte Hol samen met Dirk de expositie in de Huiskamer van Heteren. Bezoekers van het NAH café Heteren kregen zo de gelegenheid om hun creaties en hun persoonlijke verhaal met de buitenwereld te delen.  Iets creëren betekent afleiding en ontsnapping aan de beperkingen die de ziekte van Parkinson met zich mee brengt. Zien dat je iets creëert ondanks je beperkingen geeft een goed gevoel. De Gelderlander en RN7 hadden er een mooi item van gemaakt. Inmiddels is de expo afgelopen.

Marijke Arends was vanuit Forte Welzijn de kartrekker samen met de SGO voor de NAH cafés. Bovendien is ze ervaringsdeskundige, had zelf in 2018 een herseninfarct. Inmiddels met pensioen was ze speciaal voor de opening uit haar woonplaats Waalre naar Heteren gekomen.
Haar openingsverhaal:
“Wat is NAH: je hebt een beroerte gehad, hersenbloeding, herseninfarct, een hersenoperatie, een ongeluk of andere oorzaken waardoor je hersenen “anders functioneren” dan voorheen. De gevolgen hiervan zetten jouw leven en dat van jouw omgeving op de kop. Het valt vaak niet mee, om de oude situatie weer op te pakken, vaak zijn er restverschijnselen.(overprikkeling, niet tegen lawaai, fel licht etc). De omgeving heeft dit niet altijd in de gaten, er is niets aan je te zien!
Ik spreek uit ervaring, ik heb in 2018 zelf een herseninfarct doorgemaakt. Dankzij de medewerking van mijn werkgever, Forte Welzijn, heb ik mijn werk, na revalidatie en met kleine aanpassingen, kunnen blijven doen. Aan het eind van de ochtend, was mijn energie laag. De oplossing was: even een “powernap” op een matje achter mijn bureau. Mijn toenmalige collega’s wisten dat. Na 15 minuten was mijn energie weer op peil en functioneerde ik de rest van de dag weer normaal.
Na revalidatie, merkte ik dat je bewuster gaat leven, bewuster keuzes maakt en tijd maakt voor een rustige en zinvolle tijdsbesteding, zoals wandelen, mediteren. Herkennen jullie dit?
Vaak hoor en zie ik dat mensen creatiever worden. Creatief in het vinden van hulpmiddelen om zelfstandig te blijven functioneren. Maar ook kunstzinnig creatief. Doordat je zelf aan de slag gaat met bijv. schilderen, boetseren, fotograferen, handwerken, gedichten schrijven hier iets moois creëert, heeft dit ook consequenties voor jouzelf (zelfvertrouwen neemt toe ) en jouw omgeving: zij zien je opbloeien.
We zien dat hier vandaag: creaties die er, ws zonder de NAH klachten, niet eens gekomen waren.
Hoe mooi is dat?! Uit iets heel vervelends (NAH) komt iets moois: je creativiteit komt tot bloei.
Deze expositie is het mooie resultaat van kunstenaars Adele, Anne, Cornelia, Dirk, Fieke, en Rick die ons mee laten genieten van hun creaties!