Geen Alternatief

Kent u dat, dat u eigenlijk iets doet, maar het diep in uw hart eigenlijk ook liever niet zou doen als u de keuze had?
En dat is precies waar dit stukje vandaag over gaat!

Het is op dit moment vakantie en dan vind ik het heerlijk om niets te hoeven doen, geen verplichtingen te hebben of andere beslommeringen. Ik vind het heerlijk als mijn agenda leeg is en dat ik de dag in kan vullen met dingen waar ik op dat moment zin in heb, of de hele dag lekker aan lummelen. Dat herkent u waarschijnlijk ook wel? Nou, voor mij geldt dat precies hetzelfde! Maar……en hier komen we op het punt wat ik hierboven benoemde, toch zit er niet anders op dan vanavond toch te vergaderen. Zoals u weet ben ik, samen met andere betrokkenen, al een tijdlang bezig om voor onze dochter een woonvorm van de grond te krijgen. Officieel heet het een ouderinitiatief, omdat het om ouders van kinderen met een beperking gaat, die dit zelf organiseren. En dat is nogal een klus, kan ik u verzekeren.

Wellicht vraagt u zich af waarom ouders al die moeite nemen, want er is toch voldoende aanbod in de gehandicaptenzorg als het gaat om wonen en begeleiding?

Aan de ene kant klopt dat, hier in de regio zijn diverse grote aanbieders, met een zeer divers aanbod. En ja, wij hebben ook met diverse aanbieders ervaring. En deze ervaringen maken dat wij ervoor kiezen om een woonvorm neer te zetten, waarin wij het als ouders voor onze kinderen een plek creëren zoals thuis. En daar zit mijn drive om dit plan tot een goed einde te brengen én daarin veel van mijn tijd en energie te stoppen. Tijd die ik zeker graag voor andere dingen zou gebruiken, maar ik kies ervoor om dat in dit project te stoppen! Want ik weet dat als ik voor mijn kind een goede toekomstbestendige plek heb gecreëerd, dat het mij rust en vertrouwen geeft om de verantwoordelijkheid voor dagelijkse zorg, los te laten. En dat voelt heel er goed en fijn, dat kan ik u wel vertellen. Hoe ik dat weet? Op dit moment woont/werkt/leert Yasmine op Parc Spelderholt. Al vanaf de eerste dag, het eerste contact, de eerste communicatie, na het lezen van hun missie en visie, had ik een goed gevoel bij deze organisatie.

De manier waarop wij als ouders een plek kregen en krijgen, maar vooral ook de plek die Yasmine zelf in dit traject krijgt, is zo evenwaardig. Ik heb het gevoel alsof wij met z’n allen voor hetzelfde doel gaan.

Maar wat het belangrijkste is, we zien en ervaren dat Yasmine blijft groeien en dat ze het fijn heeft op deze plek. En dat wil toch elke ouder voor zijn/haar kind? Alleen bij Yasmine vergt dat meer aandacht, tijd en begeleiding.

Als u mijn columns al een tijdje leest, dat weet u dat we steeds kleine stapjes zetten op het traject om het ouderinitiatief van de grond te krijgen. Na de vakantie starten we met het screenen van de bewoners, waarvan de ouders op dit moment actief aan het initiatief deelnemen. De selectiecommissie, onder leiding van een orthopedagoog, is onafhankelijk. Dat is een heel bewuste keuze, omdat het belangrijk is om tot een goede en bij elkaar passende groep komen. Het is immers de bedoeling dat deze groep voor lange tijd met elkaar gaat wonen. Daarom wordt het huis ook toekomstbestendig!

We hopen met de start van de screening ook inzicht te krijgen in welk type bewoner er het beste gaat passen in de open plekken die we nog hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om straks, als de woonvorm er staat, af te stemmen wie er het beste gedijt op welke plek. Wie naast wie gaat wonen en op welke etage. Kortom, als we dit afgerond hebben hopen we een mooie groep bij elkaar te hebben.

Maar wat nog veel belangrijker is, en dat gaat met wat meer haken en ogen, is het verkrijgen van een geschikte locatie. Want we kunnen de screening, zorg, inrichting wel mooi bedenken, maar als er geen plek is, wordt het erg lastig. Voor een geschikte plek zijn we afhankelijk van de gemeente. De gemeente heeft een woonagenda opgesteld en ons project sluit daar gelukkig goed bij aan. We richten ons nu in eerste instantie op het vrijkomende pand van het OBC aan de Mozartstraat. Een pand wat goed past bij onze missie en visie. We hebben onlangs contact gehad met het wijkplatform en zij staan ook positief tegenover deze optie voor ons. Het zou mooi zijn als het huidige, een voor de wijk gezichtsbepalend pand, behouden blijft en een andere maatschappelijke bestemming krijgt. Daarnaast wonen in de muziekbuurt relatief veel (alleenstaande) ouderen die zelfstandig wonen en om die reden soms ook eenzaamheid ervaren. Daarin zien wij mogelijkheden om aansluiting te zoeken om het beste in elkaar naar boven te halen. Maar……zoals gezegd, zijn we hierin afhankelijk van de gemeente. De gemeente die zeker met ons meedenkt én positief tegenover ons project staat, maar liever het OBC gaat gebruiken als kantoorpand voor het sociale team. En tja…..is dat zoiets als David tegen Goliath? U zegt het maar.
Geniet van de zomer en blijf gezond!