Esports

Een beperking hoeft zeker geen belemmering te zijn voor esports en gaming. Uniek Esports opent de deur naar een wereld zonder grenzen. Bij gaming en esports is iedereen gelijk. Het maakt dus ook niet uit als je een beperking hebt, want daar is altijd iets op te bedenken waardoor je toch kunt gamen. Dat kan in het begin even een zoektocht zijn voor de juiste controller en het spel waar je je in kunt storten. Op Uniek Esports, van Uniek Sporten, vind je daarom allerlei tips & tricks over hardware, games en niet onbelangrijk: je kunt ook in contact komen met andere gamers met een beperking. Gamen is namelijk ook vooral een sociaal gebeuren!

Er zijn nieuwe ontwikkelingen bij Esports:
Bij PC-games gebruik je meestal een muis voor allerlei functies in het spel. Maar hoe doe je dat als je een beperkte handfunctie hebt, bijvoorbeeld door een spierziekte? De game-industrie heeft al allerlei oplossingen bedacht zoals muizen met extra knoppen. Google komt nu met de volgende stap: een handsfree-muis die je kunt besturen met hoofdbewegingen en gezichtsgebaren.
Gamen met een beperking wordt weer een stukje makkelijker. Sony lanceert namelijk binnenkort de volledig aanpasbare Playstation 5-Access controller.

Onder de naam ‘Project Leonardo’ is, samen met gamers met een beperking, de afgelopen vijf jaar hard gewerkt om deze speciale controller te ontwikkelen. De nieuwe PS5-controller, die vanaf 6 december beschikbaar komt, moet de game-ervaring met allerlei beperkingen verbeteren.
www.unieksporten.nl/esports

NMAGaming
NMAGaming heeft als doel om iedereen, ongeacht de beperking, te laten gamen. NMA begeleidt gamers, ouders, begeleiders, therapeuten op weg naar de beste game-setup. Met daarin advies over apparatuur, positionering, geschikte games en instellingen, dus maatwerk.
Via de stichting NMAGaming is het mogelijk om speciale game-apparatuur in bruikleen te krijgen.
Dit zijn favoriete mogelijkheden:
eenvoudige spellen die speelbaar zijn door middel van enkel knoppen
eenvoudige spellen speelbaar met joystick en knoppen
uitdagende spellen met joystick en meerdere knoppen en nog meer geschikte spellen

Gamefinder is een superhandige tool om geschikte games te vinden
www.taminggaming.com/gamefinder
www.nmagaming.nl