En dan wordt alles anders

En dan wordt alles anders. Een eenvoudige zin, maar voor ons heeft die een heel diepe betekenis.

In 2008 fietsten we namelijk als jong gezin van het Bevrijdingsfestival in Wageningen naar huis. En dan rijdt een dronken automobilist op ons in. Onze drie kinderen en ik komen er goed vanaf en hebben niets, maar mijn echtgenote wordt met zwaar traumatisch hersenletsel per helikopter afgevoerd. Er wordt uiteindelijk NAH (niet-aangeboren hersenletsel) vastgesteld. Jaren van vallen en opstaan, ruzies en weer goedmaken, zoeken en fouten maken, verdriet en blijdschap volgen.

Door jarenlang alle ballen hoog te houden neemt de veerkracht steeds meer af en val ik uit met burn-outklachten.

Tijdens het herstel van de burn-outklachten ben ik gaan schrijven. Wat begon als therapeutisch schrijven is uitgegroeid tot een boek ‘En dan wordt alles anders’ dat onlangs is uitgegeven. Het boek geeft herkenning, erkenning en richting voor onder andere partners en kinderen. Maar het geeft ook een beeld over de gevolgen voor werkgevers, hulpverleners, zorgverleners en andere belangstellenden.

Het moment om het boek met het bredere publiek te gaan delen kwam toen ik werd gevraagd om mijn verhaal te vertellen tijdens een NAH-cafébijeenkomst met als thema ‘NAH in het gezin’. Daar bleek dat veel meer mensen met dezelfde soort problemen zaten en naar oplossingen aan het zoeken waren. Ik dacht dat ik wellicht door mijn verhaal te delen anderen verlichting kon geven en besloot om het verhaal in boekvorm uit te geven. Een paar weken later kreeg ik het bericht dat een partner van iemand met NAH die aanwezig was tijdens die bijeenkomst, getriggerd door mijn verhaal, hulp was gaan zoeken. Dit was voor mij het bewijs dat ik hiermee moest doorgaan. En daarbij ook door bijvoorbeeld een website te maken en lezingen te geven. Hierdoor kan ik iets negatiefs omzetten in iets positiefs en andere mensen helpen.

Samen met mijn dochter Thirza heb ik vervolgens de website gemaakt: www.NAHinhetgezin.nl.

Het is een website geworden waarop onder andere korte persoonlijke verhalen staan van ons gezin, want NAH heb je niet alleen. Het hele gezin ervaart de gevolgen hiervan. Maar er staan bijvoorbeeld ook verwijzingen naar websites op. Er is namelijk van alles op het internet te vinden over NAH, vooral voor NAH-ers, maar weinig voor aanverwanten. Wat ik miste was een centrale plek op internet waarop diverse zaken staan die ik zelf had kunnen gebruiken in mijn zoektocht. Van uitleg over wat NAH is tot aan adressen van letseladvocaten.

Het boek is te bestellen via de website. De verzendkosten (binnen NL) neem ik voor mijn rekening. Ik zou zeggen kijk eens op de website www.NAHinhetgezin.nl en vertel het door. Delen mag altijd. Aandacht kan er niet genoeg zijn. Je kunt ook een bericht achterlaten op:

NAHinhetgezin@gmail.com