Lange adem (drie jaar) moet je soms hebben, maar eindelijk zijn de zeer gewenste geleidetegels en waarschuwingstegels volgens de norm aangelegd. Wethouder Wijnte Hol las het artikel over problemen aan kruispunten in ons blad (SGO, september 2023, pagina 8) en ondernam actie. Begin oktober werden de tegels met veel afstemming met de SGO aangelegd.

Geleidetegels en waarschuwingstegels voor mensen met een visuele beperking liggen nu op drie centrale, drukke kruispunten. Aansluitend kun je via de bestaande ribbeltegels en onlangs aangebrachte oversteekpunten naar het centrum lopen. Soms zijn er wat creatieve oplossingen bedacht om ze passend in de bestaande situatie te leggen. Op aanraden van Bartimeus is gekozen voor de meest veilige route, daardoor is de lijn soms wat langer geworden. Dank aan Hans, Cor en Chris voor de goeie afstemming! Voor de mensen die visueel beperkt zijn is het weer een stukje makkelijker en veiliger geworden om zelfstandig naar het dorp te gaan, de bushalte te vinden of de (hulp)hond uit te laten.

Aangepast zijn:
kruispunt Valburgseweg
kruispunt oversteek Lange Dreef (Foto 2, zo was het)
kruispunt Rijksweg Zuid/Noord naar Dorpsstraat
oversteek 1e Lange Voren
oversteek Regenboog
oversteek Randweg.
Er liggen niet overal geleidelijnen, dat is ook niet nodig. Je kunt namelijk ook een grasrand, een stoeprand, een gebouw gebruiken om je weg te vinden. Dit heet een gidslijn, een voelbare lijn die je kunt gebruiken om jouw richting te bepalen. Als er een natuurlijke gidslijn is, heeft dit de voorkeur boven de aanleg van een geleidelijn.

Een goede geleidelijn voldoet aan de volgende punten:
Kun je voelen met je taststok en je voeten.
Contrasteert goed met de ondergrond. Zoals een witte lijn tussen donkergrijze tegels.
Is in twee richtingen te gebruiken, zodat er maar één duidelijke lijn nodig is.
Heeft een vrije ruimte aan de zij- en bovenkant om te voorkomen dat de gebruiker van de lijn zich stoot. Er mogen bijvoorbeeld geen paaltjes, elektriciteitskasten of bomen direct naast een geleidelijn staan.
Volgt een zo eenvoudig mogelijke route, dus zo min mogelijk hoeken, knooppunten en dergelijke.

De oude ribbeltegels in de Dorpsstraat zijn helaas niet contrasterend, dus niet goed herkenbaar. Bovendien staan ze vol met fietsen, borden, marktkramen en auto’s. Jammer genoeg zijn er vanaf de AH nog ontbrekende ribbellijnen op de Valburgseweg richting dorp.